"Bekeményítene" Oroszországgal szemben Románia

Románia szigorú gazdasági szankciókat és azok határozott alkalmazását szorgalmazza Oroszországgal szemben - jelentette ki Traian Băsescu államfő hétfőn este.

A bukaresti elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatóján a román elnök élesen bírálta az Európai Unió vezetőit, akik szerinte a gazdasági érdekeket helyezték előtérbe, és megfeledkeztek arról, hogy valójában az EU állampolgárainak élete és biztonsága kellene legyen az európai közösség legnagyobb értéke.

Băsescu szerint az EU eljutott egy olyan pontra, amikor választania kell állampolgárai biztonsága és a gazdasági érdekek között. Szerinte szigorú gazdasági intézkedéseket kell alkalmazni Moszkvával szemben, amely "egyenlő mértékben" osztozik a felelősségben a kelet-ukrajnai orosz terroristákkal a maláj utasszállító lelövéséért.

Rámutatott: szigorú gazdasági intézkedéseket kell alkalmazni Moszkvával szemben, amely "egyenlő mértékben" osztozik a felelősségben a kelet-ukrajnai orosz terroristákkal a maláj utasszállító lelövéséért. "Oroszország partnerévé vált a kelet-ukrajnai orosz terroristáknak azáltal, hogy politikai és szakértői támogatást nyújt nekik, valamint fegyverzettel látja el őket. (...) Oroszország része volt a terrorista cselekménynek, és partnere a terroristáknak" - mondta Băsescu.

Kijelentette: hiba "kesztyűs kézzel" alkalmazni a gazdasági szankciókat jelentő, harmadik lépcsőként tervezett intézkedéseket az EU részéről. Az államfő szerint Brüsszelnek már régen alkalmaznia kellett volna a gazdasági büntetőintézkedéseket, hogy elvegye Moszkva kedvét a kelet-ukrajnai konfliktus szításától. Ezáltal többet tehetett volna a tragédia megakadályozásáért.

Hozzátette: ma Ukrajnában zajlik a konfliktus, de az a balti államok, Lengyelország és Románia határaihoz is eljuthat. Úgy vélte, fennáll annak  kockázata, hogy az EU számára fontosabbak a gazdasági érdekek a kelet-európai országokkal való szolidaritásnál.

Kimaradt?