A legmagasabb katonai kitüntetést kapta Székelyföld ortodox érseke

Kovászna és Hargita megye ortodox románságának szellemi vezetője "gazdag missziós tevékenysége, és a román hadsereg imázsépítésének a támogatása elismeréseként" részesült az elismerésben.

Mircea Dușa román védelmi miniszter a román hadsereg legmagasabb kitüntetését adta át vasárnap a Hargita megyei Maroshévízen Ioan Selejannak, Székelyföld ortodox érsekének - közölte az Agerpres hírügynökség. A magyar többségű Kovászna és Hargita megye ortodox románságának a szellemi vezetője "gazdag missziós tevékenysége, és a román hadsereg imázsépítésének a támogatása elismeréseként" kapta a katonai kitüntetést.

A védelmi miniszter, a kormány székelyföldi származású tagja méltatásában kitért arra, hogy az érseknek fontos szerepe volt a román öntudat megőrzésében a Székelyföldön. "Az eltelt 20 évben a főtisztelendő újjáépítette a két megyében az ortodox templomokat, és még ha kevesen is vannak ortodoxok a térségben, valamennyi faluban van ortodox pap, aki a románságról, az ortodoxiáról beszél a híveknek" - jelentette ki a miniszter.

Az érsek a kitüntetés mellé a román hadsereg szárazföldi, légi és vízi erőinek a vezérkari főnökeitől harckocsi-, repülő- és hajómakettet kapott. Köszönetében biztosította az ünnepség résztvevőit, hogy míg létezik román ortodoxia, a liturgiából nem fog hiányozni a román hadseregre való utalás. A ceremóniát az 1928-ban épített maroshévízi ortodox kolostor búcsúja keretében tartották. Az eseményen mintegy 40 ortodox pap, és az ortodox egyház mintegy 1500 híve vett részt.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?