Megkapja Kelemen Hunor az EMNP elnökének szavazatát?

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fontosnak tartja, hogy a magyar közösség saját jelöltet indítson a romániai államfőválasztáson, aki hangot ad a közösség elvárásainak - hangoztatta pénteki sajtóértekezletén Toró T. Tibor, az EMNP elnöke.

A magyar jelelölt indítására nem azért van szükség, hogy az első fordulóban szerzett voksokkal az érdekképviselet "kétes tárgyalásokat" folytasson a versenyben maradt pártokkal, hanem azért, hogy a jelölt a kampány során a politikai közbeszéd tárgyává tegye, hogy mit várnak el magyarként és román állampolgárként Romániától a magyar közösség tagjai - magyarázta.

"Az egységes és homogén nemzetállami forma nem hoz jövőt a magyarságnak Romániában (...) Egy föderális államberendezkedés, az aszimmetrikus regionalizmus intézményesítése, az autonómiák rendszere az, amely számunkra elfogadható" - jelentette ki az EMNP elnöke.

Hozzátette: amennyiben ezen elvárások képviseletét a jelölt felvállalja, számíthat az EMNP támogatására, függetlenül attól, kiről van szó, és melyik párt tagja. Úgy vélte, a jövő héten kezdődő Tusványos (a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem), amelyre "mindenkit" meghívtak, jó alkalom lehet arra, hogy az erdélyi magyar pártok közös nevezőre jussanak a romániai államfőválasztás kérdésében.

A RMDSZ csütörtökön úgy döntött, hogy Kelemen Hunort, a szövetség elnökét indítja a novemberi államfőválasztáson. Jelöléséről a politikus azt nyilatkozta: a választás jó alkalom az erdélyi magyarság törekvéseinek bemutatására a román közvélemény előtt olyan, koherens álláspontot képviselve, amely Románia hosszú távú érdekeit összeegyeztetheti az erdélyi magyarság elvárásaival.

A szövetségi elnök szerint egyetlen romániai párt programjában sem foglalkozik az erdélyi magyarság specifikus kérdéseivel. "Inkább nem foglalkoznak ezzel a problémásnak felfogott témával. Így szinte becsületbeli kérdés, hogy az RMDSZ állít-e államfő-jelöltet" – fogalmazott a politikus. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?