Felmérés: Ceaușescu Románia legjobb elnöke volt

Az ország eddigi legjobb elnökének tekintik a romániaiak Nicolae Ceaușescu kivégzett diktátort – derül ki az INSCOP felméréséből, amelyet az Agerpres idézett csütörtökön.

A közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezettek 24,7 százaléka értékeli úgy, hogy a volt kommunista pártfőtitkár és köztársasági elnök Románia eddigi legjobb államfője volt. A második helyen Ion Iliescu (19,1 százalék), a harmadikon Traian Băsescu (14,2), az utolsó helyen pedig Emil Constantinescu (9,7) áll.

A válaszadók 23,9 százaléka szerint a felsoroltak egyike sem méltó az államfői tisztségre. A felmérés 1055 felnőtt személy megkérdezésével készült, a hibaküszöb 3 százalékos.

Dana Cristea, az INSCOP projektvezetője úgy véli, hogy a lakosság emlékezetében valójában hamis kép él Nicolae Ceaușescuról, akinek a nevét összekapcsolják azzal az időszakkal, amikor a közfelfogás szerint "rendezettebb és kiszámíthatóbb volt a mindennapi élet", ugyanakkor az akkori hiánygazdaság emléke már megkopott.

A kutató ezzel magyarázta, hogy negyed évszázaddal a kommunizmus bukása után is Romániában még mindig Ceaușescut tartják a legjobb államelnöknek. Romániában nem először született hasonló eredmény az ilyen jellegű felmérések során, korábban ugyanis kiderült, hogy a románok zöme Ceausescut tartja az ország legnagyobb építőjének is.

Kimaradt?