Borboly Csaba: továbbra is törvényes a megyezászló

„Nem kell kétségbeesni: eddig is törvényes volt Hargita megye zászlójának használata, és ezután is az lesz" – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke pénteken arra reagálva, hogy a Marosvásárhelyi Ítélőtábla szeptember 26-án végleges és visszavonhatatlan ítéletben megsemmisítette a megyei tanács 269/2009-es számú, a kék-arany színű lobogót Hargita megye hivatalos zászlajának nyilvánító határozatát.

A tanácselnök hangsúlyozta, az Országos Diszkrimináció Elleni Tanács (CNCD) már korábban kimondta, hogy nem diszkriminál a megye zászlaja, ám a feljelentők – három maroshévízi román civil szervezet – a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához fordultak, amely azonban akkor végleges és visszavonhatatlan döntéssel helybenhagyva a CNCD döntését közvetlenül megállapította: a zászló nem diszkriminál. Utólag az egyik felperes román civil szervezethez köthető személy magánszemélyként támadta meg a megyei tanács határozatát, és ennek nyomán döntött a fentiek szerint szeptember 26-án a Marosvásárhelyi Ítélőtábla. Az indoklást még nem közölték, annak kiközlésére akár hónapokig is várni kell, tájékoztatott Borboly Csaba.

„A döntésnek nem ismerjük az indoklását, ezért nem tudunk addig véleményt mondani róla, amíg csak annyit látunk az interneten, hogy eltörölték azt a határozatunkat, amellyel a megyei tanács elfogadta a megye hivatalos zászlaját. Azt viszont tudjuk – mert már három éve folyamatosan támadják –, hogy nem diszkriminatív, hisz ítélőtáblai visszavonhatatlan döntés van ebben az ügyben. A jogalapra vonatkozó támadás tekintetében abban bízom, be tudjuk bizonyítani, hogy igazunk van, de előbb megvárjuk a kiközlést" – nyilatkozta a megyei elöljáró.borboly

Az Európai Unió Bíróságához fordulna

Borbély tájékoztatása szerint a kiközlés időpontjáig érvényben marad a 269/2009-es határozat, addig használni lehet törvényesen a zászlót. „Bízom benne, hogy a kiközlés napján lesz annyi bölcsesség Hargita Megye Tanácsa testületében, hogy ezt a zászlót elfogadjuk újra hivatalos megyezászlóként egy újabb határozattal" – jelentette ki.

A tanácselnök elmondta, a legfrisseb ítélet ügyében a luxemburgi székhelyű Európai Unió Bíróságához fordulnak, mert az országban már nem tudnak fellebbezni. „Azt gondolom, ennek a zászlónak e térségre vonatkozóan olyan képviselőereje, megjelenítési ereje van, amelyhez ragaszkodnunk kell. Nem ijedünk meg, nem állunk meg még akkor sem, ha látjuk, hogy egyre több olyan döntés születik, amely az itt élő magyarság számára elsőre hátrányosnak mutatkozhat" – jelentette ki.{loadposition metamorf}

A tanácselnök arra kér minden Hargita megyei lakost, hogy használja továbbra is a zászlót, mert az törvényes a megyében. Borboly Csaba a helyi szimbólumok használatával kapcsolatban hivatkozott a romániai közigazgatási, 215/2001-es számú törvény 5. cikkelyére, a területi közigazgatási egységek jogállására vonatkozó 53/2002-es kormányrendelet 19-es cikkelyére, valamint a 199/1997-es törvényre, amellyel Románia ratifikálta Helyi Autonómiák Chartáját.

Kimaradt?