MIÉRT Akadémia: az RMDSZ számít a fiatalokra

„Az ifjúsági szervezet nagyon összehangoltan, szervezetten vett részt a kampányban, ennek meg is volt az eredménye" – gratulált a Magyar Ifjúsági Értekezlet önkormányzati mandátumot nyert politikusainak Kelemen Hunor a tizenegyedik alkalommal megrendezett MIÉRT Akadémia megnyitóján. A Püspökfürdőn szeptember 27-30. között tartott rendezvény idei tematikáját a „Fiatalok szerepe az önkormányzatiságban" képezi.miert

Kelemen: erős nacionalista retorika is érvényesül majd

szövetségi elnöke az önkormányzatok szerepéről, az RMDSZ és a MIÉRT közötti kapcsolatról beszélt a megnyitón. „Az RMDSZ-ben azt a stratégiát követjük, hogy a tapasztalat mellett ott kell lennie a lendületnek. Ezt a két dolgot helyesen kell összehangolnunk, és akkor ütőképesek vagyunk az önkormányzatokban. De mi akkor leszünk továbbra is hatékonyak, ha az önkormányzati jelenlét mellé hozzátesszük az erős parlamenti képviseletet" – jelentette ki.kelemen

A politikus tájékoztatása szerint olyan kérdésekben születnek döntések a következő években, mint az alkotmány módosítása, a régiók átszervezése, vagy az európai uniós költségvetés elosztása. Mint mondta, ezek mind olyan kérdések, amelyekben az RMDSZ-nek határozottan kell képviselnie a romániai magyar közösség érdekeit. Ezért – hangsúlyozta – december 9-én meg kell ismételni a júniusi helyhatósági választások eredményeit. Szerinte erős román részvételre lehet számítani a parlamenti választások alkalmával, ez nem előzmény nélküli, az viszont igen, hogy szinte minden választókerületben a magyar versenypártok ellenjelölteket indítanak.

„Az önkormányzati választásokon már indultak, vesztettek, tudják, hogy nincs esélyük parlamentbe jutni, tudják, hogy nagyon alacsony a társadalmi támogatottságuk, egyetlen céljuk van csupán, hogy az RMDSZ-nek ártsanak. A magyar-magyar verseny mellett, a gazdasági válság mellett pedig egy nagyon erős nacionalista retorika is érvényesül majd, megerősödik minden oldalon. Nekünk a magyar családokat fenyegető, identitásbeli bizonytalanságot mindenképpen meg kell akadályoznunk, ezt tettük az elmúlt 23 év alatt, ebben az RMDSZ mindig következetes volt" – fogalmazott Kelemen Hunor.

Borbély László: kiváló munkát végeztek

A rendezvény megnyitóján részt vett Borbély László politikai alelnök is, aki felszólalásában elmondta: az elmúlt 23 év tapasztalata azt mutatja, hogy az erdélyi magyarság érdekeit csak az erős és egységes képviselet képes biztosítani.

„A mi problémáinkat senki nem fogja hitelesebben képviselni, mint mi magunk, és jogainkat kiharcolni és megvédeni csak úgy tudjuk, ha ott vagyunk a döntéshozatalban, ott vagyunk a parlamentben. A magyar emberek tudják ezt, megértik a parlamenti jelenlét fontosságát, és a helyhatósági választásokon azt is elmondták, hogy továbbra is az RMDSZ-t tekintik a magyarság ügyeinek hiteles képviselőjének" – jelentette ki Borbély.borbely laszlo1 1

A politikus hangsúlyozta, a fiatalok, az új generáció felelőssége is nagy, hiszen a jövő döntéshozóiként már ma ott kell dolgozni az önkormányzatokban, a megyei tanácsokban, mert elsősorban a fiatalok fogják továbbvinni a megkezdett munkát.

"Bukarestben, a különböző kormányzati intézményekben is nagyon sok fiatal dolgozik, dolgozott és kiváló munkát végeztek. Önkormányzatainkban sok a fiatal polgármester, megyei tanácselnökünk, képviselőnk is a MIÉRT-ben kezdte tevékenységét. Fontos, hogy felkészült fiataljaink legyenek, hiszen ahogy azt a Székely Mikó Kollégium körül kialakult helyzet is mutatja, a jogokat nem csak kiharcolni kell, hanem meg is kell védeni az olyan helyzetekben, amikor igazságtalan döntések veszélyeztetik azokat" – fogalmazott a politikai alelnök.

Kovács Péter: a MIÉRT az első számú partner

„Jelzésértékű az, hogy az RMDSZ vezető politikusai jelen vannak, illetve lesznek a következő napokban a XI. MIÉRT Akadémián, mely tény azt bizonyítja, hogy a fiatalok munkája nem csak választási kampányban, hanem mindig fontos, és kijelenthetjük, hogy az RMDSZ-nek a MIÉRT az első számú partnere" – kezdte köszöntőbeszédét Kovács Péter. Az RMDSZ megújulására reflektálva a főtitkár azokat a fiatal politikusokat emelte ki, akiknek többsége a Magyar Ifjúsági Értekezlet soraiból került ki, és akik egy új, egy dinamikus RMDSZ-t jelenítenek meg, egy szervezetet, mely képes menet közben, belülről felfrissülni, és ezáltal megújítani a romániai magyar közéletet.kovacs peter

„Mindannyiunk feladata, hogy amikor az emberek az RMDSZ-re, a politikusokra gondolnak ti, a MIÉRT-es fiatalok is jelenjenek meg előttük. Közösen kell elérnünk azt, hogy az ifjúság része legyen az RMDSZ imázsának, amellyel a választók könnyebben tudnak azonosulni" – fejtette ki a főtitkár a fiatalok választási kampányokban betöltött szerepéről. Hangsúlyozta, a fiatalok munkája nem korlátozódhat a plakátozásra, ismereteikre, a tapasztalataikra a a döntéshozatalban is nagy szükség van. „Fontos, hogy szerves részei legyetek a megújulási folyamatnak és a szövetség minden testületében jelen legyetek, akár 15 százalék fölött is" – jelentette ki.

A közeledő választások kapcsán a mozgósítás döntő fontosságú szerepére hívta fel a jelenlevők figyelmét Kovács. Úgy vélte, a decemberi választásokon nagyon magas arányú román részvétel várható, melynek következtében hiába fog több szavazatot kapni az RMDSZ, mint négy éve, százalékban alább csúszhat. „Ezt figyelembe véve mindannyiunk óriási felelőssége, hogy meggyőzzük a magyar embereket a szavazás fontosságáról, hisz, ha ez sikerül meg tudjuk, meg fogjuk nyerni a parlamenti választásokat" – fogalmazott Kovács Péter.

Bodor: nem össze akartunk fogni, hanem összefogtunk

Bodor László, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke köszöntőbeszédében azt emelte ki: a MIÉRT-nek az alapelvei, a nyitottság, a partnerség, a szakmaiság mellett egyik legfontosabb értéke a folytonosság és a következetesség. „Erről az elmúlt 10 év munkája, az RMDSZ-el fenntartott partnerségünk tesz hiteles tanúbizonyságot: mi nem össze akartunk fogni, hanem összefogtunk, mely összefogás ereje abban rejlik, hogy mindannyian a közösség érdekeit helyezzük az előtérbe" – jelentette ki.bodor

Az Akadémia idei tematikájáról szólva úgy fogalmazott: az önkormányzati választások során a fiatalok az elmúlt 4 év munkájának gyümölcsét aratták le, mely által beigazolódott, hogy a MIÉRT, annak ellenére, hogy a fiatalok érdekfeltáró és érdekérvényesítő szervezeteként határozza meg önmagát, a második legfontosabb magyar politikai erő az országban. „Mindezt a jövőben is szándékunkban áll fenntartani, a szervezet nem fog megfeledkezni a fiatal önkormányzatisokról, továbbra is képezni fogjuk őket és segíteni nekik abban, hogy minél hatékonyabban tudják elvégezni a magyar közösség által rájuk szabott munkát" – mondta Bodor.

A parlamenti választások kapcsán a MIÉRT elnöke kiemelte: a következő időszakban a Magyar Ifjúsági Értekezlet tevékenysége az őszi választások köré fog összpontosulni. „A teljes szervezet felsorakozik a jelöltek mögé és dinamikus kampányt valósít meg, hisz a mi feladatunk meggyőzni és mozgósítani a leggyakrabban távol maradó réteget, a fiatalokat" – jelentette ki a szervezet elnöke, megköszönve a MIÉRT-es fiataloknak az önkormányzati választások során kifejtett munkát.

Kimaradt?