Diaconescu pártja is beléphet a kormányba

Egyelőre nem biztos, nem írtak alá semmit, de Victor Ponta miniszterelnök szerint Dan Diaconescu pártja is beléphet a kormányba. Ez a kérdés a jövő héten dől el.

"Természetes, hogy ha a Traian Băsescu nevével fémjelzett rezsim nem változtat a módszerein, akkor a különféle okokból és ideológiai nézeteiktől fogva változást akaró politikai erőknek együtt kell működniük" – jelentette ki Victor Ponta csütörtökön az Antena 3-nak, miután egyeztetett a Dan Diaconescu Néppárt (PP-DD) vezetőivel.

A kormányfő elmondta, az általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) együttműködni készül a PP-DD-vel azokban a megyékben, ahol együtt többséget alkothatnak. Ponta nem zárta ki a PP-DD kormányra lépését sem.

Kifejtette, elképzelhető, hogy Dan Diaconescu pártjának egy minisztere is lesz a Ponta-kabinetben, de a PP-DD esetleges kormányzati tisztségeiről csak jövő hétfőn derülnek ki részletek. Akkor fogja ugyanis a PSD megvitatni együttműködést, amelyért cserébe egyébként – Ponta állítása szerint – a Diaconescu-féle párt nem kért semmit.

Ki is az a Dan Diaconescu?

A PP-DD 2012-ben több mint egymillió szavazatot kapott, a voksok 14 százalékát. A párt 68 törvényhozója jutott mandátumhoz, de túlnyomó többségük azonnal "szalonképesebb" frakcióba kérezkedett át. A PPDD képviselőházi csoportja jelenleg 21 tagú, a szenátusban pedig már nincs önálló frakciója a pártnak. A PPDD az idei voksoláson négy százalék alá esett vissza és nem jutott be az Európai Parlamentbe.

Dan Diaconescu az általa indított, azóta betiltott Oglinda TV-vel (OTV) alapozta meg karrierjét, amelynek vég nélküli beszélgetős műsoraiban az adásidőt bárki megvásárolhatta, hogy beolvasson ellenségének. Diaconescu az odamondogatós talkshow népszerűségét forgatta át politikai tőkévé. Bár a Dan Diaconescu Néppárt elnevezésből az alapító szerénytelenségére lehet következtetni, Diaconescu mást ültetett a pártja élére elnöknek, ő maga pedig vélhetően nem akart magának parlamenti mandátumot, hiszen a hecc kedvéért Victor Ponta választókerületében indult.

A gazdagok vagyonának lefoglalását és szétosztását, a nyugdíjemelést és ingyen lakást ígérő tévésztárt a kormányfő korábban "lila bohócnak" nevezte, a PPDD színvilágára utalva. Victor Ponta miniszterelnök egyébként szerdán nem Diaconescuval, hanem Simona Mannal, a PPDD elnökével folytatott megbeszélést. Ezt 

Kimaradt?