Román pártokat segít az EMNP a választásokon

Váratlan segítsége akadt a Polgári Erő (FC) nevű pártnak a vasárnapi európai parlamenti választáson.

A Maszol.ro érdeklődésére többen is megerősítették, hogy a magyar többségű Bihar megyei települések közül több helyen is az Erdélyi Magyar Néppárt tagjai, volt önkormányzati képviselő-jelöltjei, tisztségviselői láttak el urnabiztosi feladatokat. (A FC vezetője az a Mihai Răzvan Ungureanu egykori kormányfő, aki korábban az egyik hazai titkosszolgálat, a SIE vezetője volt.) Az eddigi adatok alapján több mint véletlen a két párt közötti együttműködés.

Az észak-bihari Érsemjénben Dán Mária, az EMNP korábbi önkormányzati listáján indult, most a FC urnabiztosa volt vasárnap. A községhez tartozó Feketefaluban Nyéki Noémi látott el hasonló feladatot. Selénden a Nagy Piroskaként ismert Vranceanu Paraschiva segít Ungureanu pártjának, míg Barantón Mészáros Krisztián az urnabiztos.

Az ugyancsak Semjénhez, Kazinczy Ferenc szülőfalujához tartozó Érkenézen, ahol a mintegy 4oo fős lakosság csupán alig egytizede magyar, a községi EMNP szervezet alelnöke, Lajter Ernő Zoltán a román politikai szervezet urnabiztosa. Ugyanott egy másik román párt, a Demokrata Liberális Párt (PDL) Komar Anna személyében kapott néppárti urnabiztost.

Hasonló a helyzet Érmihályfalván, ahol a Néppárt több urnabiztossal is segítette önzetlenül a FC-t, például Kecskés Mária, Matiz József, Vigh Gabriella, Szabó Anikó és Szalai Edit személyében. Mint utóbb megtudtuk, az Ungureanu féle párt valamennyi érmihályfalvi urnabiztosát az Erdélyi Magyar Néppárt adta. Ugyancsak az EMNP emberei voltak a Polgári Erő urnabiztosai Nagyszalontán és Hegyközcsatárban.

Értesüléseinket az érintett települések önkormányzati vezetői az esti órákban mindenütt megerősítették. Volt, aki rá is kérdezett az egyik néppárti urnabiztosra, hogy miért vállalkozott a Forta Civică támogatására. A válasz az volt, hogy „Ungureanu úr rokonszenves ember, ráadásul a Pécsi Egyetem díszdoktora” .

Egyébként az összefonódás szervezettségére utal, hogy úgy tudjuk: az egyik legismertebb néppárti kötődésű erdélyi magyar politikus, aki külföldön szavazott, hozzátartozóit arra kérte, hogy voksaikat a Forta Civică listájára adják.

Cikkünk frissül

Kimaradt?