Románia fontos gazdasági partnernek tekinti Magyarországot

Románia elkötelezett a magyar–román stratégiai partnerség megerősítésében – jelentette ki csütörtökön Titus Corlățean külügyminiszter, aki jelezte, szívesen találkozna az új magyar kormány külügyminiszterével.

A román diplomácia vezetője bemutatkozó látogatáson fogadta hivatalában Zákonyi Botondot, Magyarország bukaresti nagykövetét. A megbeszélésről kiadott bukaresti külügyi közlemény szerint a felek fontosnak ítélték a kétoldalú kapcsolatok erősítését az új magyar kormány hivatalba iktatása utáni időszakban.

A felek egyetértettek abban – írja a közlemény –, hogy mihamarabb sort kell keríteni a magyar–román gazdasági vegyes bizottság ülésére. Románia számára Magyarország tavaly a harmadik legfontosabb kereskedelmi partner volt, és a kétoldalú kereskedelmi mérleg összértéke elérte a 7 milliárd eurót. A román külügyminiszter jelezte, Bukarest szeretné, ha mielőbb összeülne a magyar–román kisebbségi vegyes bizottság is – olvasható a közleményben.

Zákonyi Botond magyar nagykövet az MTI-nek arról is beszámolt, Titus Corlățean jelezte: szívesen találkozna az új magyar külügyminiszterrel. A nagykövet a megbeszélésen közölte a román féllel, hogy Magyarország készen áll a gazdasági kérdésekre összpontosító magyar–román kormányzati csúcstalálkozó megszervezésére, amit – a nagykövet szerint – a román fél is nyitottan fogadott. Rámutatott, tekintettel arra, hogy Romániában választási év az idei, leghamarabb 2015-ben kerülhet sor erre a találkozóra.

Kimaradt?