Külügy: Belgium is támogatja a román schengeni csatlakozást

Hollandia és Németország kivételével valamennyi uniós tagállam támogatja Románia schengeni csatlakozását; Hága és Berlin előbb megvárná a román igazságszolgáltatásról szóló decemberi jelentést – közölte csütörtökön a román külügyminisztérium.

A közlemény ugyanakkor cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint Belgium is ellenszegülne a román csatlakozásnak. Ezeket az információkat a belga kormányfő személyesen is cáfolta, amikor hétfőn találkozott Brüsszelben a román miniszterelnökkel.

Az AFP hírügynökség csütörtökön emlékeztetett arra, hogy a ciprusi EU-elnökségnek kénytelen volt elhalasztani a Bel- és Igazságügyi Tanács szeptemberi ülését. Az ülés egyetlen napirendi pontja Románia schengeni csatlakozása volt, ám a német, holland és belga ellenkezés miatt nem volt érdemes megtartani.

Egy neve elhallgatását kérő brüsszeli diplomata a hírügynökségnek elmondta, Románia csatlakozása a Bel- és Igazságügyi Tanács októberi ülésének napirendjén is szerepel. „Ám ezen az ülésen sem várható döntés. Majd jövőre" – mondta az AFP-nek a diplomata.

Kimaradt?