Mit akarnak a nemzeti kisebbségek képviselői?

„A kisebbség törvény lassan nyolc éve hányódik a parlamentben, s hol az egyik, hol a másik párt akadékoskodása miatt nem sikerül elfogadni. Mi azt szeretnénk, ha a törvénynek legalább a nemzeti kisebbségek intézményi hátterére vonatkozó részét sikerülne a parlamentben megszavaztatni" – jelentette ki a maszol.ro-nak Varujan Pambuccian.

A nemzeti kisebbségek parlamenti frakcióvezetőjét annak kapcsán kérdeztük, hogy a frakció különalkut kötött a kormányzó Szociál-Liberális Szövetséggel (USL) a törvény egyik „szeletének" az elfogadtatásáról.pambuccian 90055400

Pambuccian kitérő választ adott arra a kérdésünkre, hogy miről szólna ez az alku. „Inkább úgy fogalmaznék: olyan jelzéseket kaptunk az USL-től, hogy a törvény egy részét megszavaznák" – jelentette ki. Ugyanakkor elutasította azt a felvetésünket, hogy a jelenlegi kormánypártok így fejezik ki hálájukat a nemzeti kisebbségek frakciójának az Ungureanu-kormány megbuktatásáért. „Az Ungureanu-kabinet bukása nem a mi szavazatainkon múlott" – tette hozzá.

Nem kisebbségi törvénynek hívnák

A frakcióvezető tájékoztatása szerint a kisebbségek által javasolt törvény csupán a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának, illetve a kisebbségekkel foglalkozó kormányzati hatóságnak a jogköreit szabályozna. A jogszabály nem rendelkezne a nyelvi, oktatási és kulturális jogokról, a kulturális autonómiáról. „Ezért nem is úgy hívnák, hogy a kisebbségek jogállásáról szól törvény" – magyarázta.

Tájékoztatása szerint az új hatóság átvenné a Markó Attila államtitkár vezette jelenlegi Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának jogköreit, ám nem a kormány, hanem a parlament fennhatósága alá tartozna. „Ez nagyobb stabilitást jelentene" – vélekedett Pambuccian.

Arra a kérdésünkre, hogy mi történik majd a tulajdonképpeni kisebbségi törvénnyel, a frakcióvezető azt mondta: ezt a jogszabály a későbbiekben terjesztenék a parlament elé. „Ki kell használnunk azt az alkalmat, hogy legalább a kisebbségek intézményi hátterét rendezhetjük" – magyarázta.agerpres minoritati

Paumbuccian hangsúlyozta, hogy ezt az új törvényt is az RMDSZ-el együttműködve szeretnék elfogadtatni. „Elismerem, hogy az RMDSZ-es kollégák nem lelkesednek az elképzeléseinkért, ők nem érnék be ennyivel" – fogalmazott a frakcióvezető.

Márton Árpád: valóban nem lelkesedünk

Az RMDSZ politikusai valóban nem lelkesednek egy olyan jogszabályért, amely gyakorlatilag nem tér ki a kisebbségi jogokra – mondta a maszol.ro-nak Márton Árpád képviselőházi frakcióvezető-helyettes, a kisebbségi törvény tervezetének egyik kidolgozója. Értésünkre adta, Pambuccianékat jelenleg elsősorban az jogszabálynak azok a részei érdeklik, amelyeknek a kisebbségi szervezetek számára „pénzügyi vonzata" van.

„Számunkra teljesen elfogadhatatlan egy olyan jogszabály, amelyet kisebbségi törvénynek neveznek ugyan, de nem a kisebbségek jogairól szól" – jelentette ki.marton-arpad-stefan-micsik

Mindazonáltal Márton Árpád szerint az RMDSZ nem zárkózott el a kisebbségek frakciójának attól a javaslatától, hogy egy új – nem kisebbségi törvénynek nevezett – jogszabály elfogadtatásáról tárgyaljanak. „A tárgyalásokat megkezdtük, ám még a kisebbségek frakciónak elképzelései sem kristályosodtak ki teljesen. Közöttük is vannak viták, még nem gondolták végig. Tehát előbb látni szeretnénk, hogy pontosan mit tartalmaz majd az a törvény, aminek elfogadását szorgalmazzák" – magyarázta a képviselő.

Márton elmondta, a végső döntést az RMDSZ országos vezetősége hozza meg az új jogszabály esetleges támogatásáról, miután a szövetség szakértői elemezték a tervezetet.

Kimaradt?