CSM: az USL vezetői hagyják békén az igazságszolgáltatást!

A Legfelső Bírói Tanács (CSM) - vizsgálati részlegének jelentésére hivatkozva - megállapította, hogy Victor Ponta miniszterelnök, Crin Antonescu volt ideiglenes államfő és Ion Iliescu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) tiszteletbeli elnöke nyilatkozataikkal megsértették az igazságszolgáltatás függetlenségét - közölte szerdán a Mediafax hírügynökség a CSM közleményét idézve.

A kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) három közismert politikusa - a CSM közleménye szerint - nyilvánosan visszaélésnek minősítette az államfő leváltásáról rendezett népszavazás rendellenességeinek felderítésére indított ügyészségi vizsgálatokat, és azokat politikai megrendelésre indult megfélemlítési akcióknak nevezte. A CSM megállapította, hogy ezzel az igazságszolgáltatás egészébe vetett közbizalmat ásták alá.

"Egy jogállamban senkinek sincs joga egy adott esettel kapcsolatos elégedetlenségét kivetíteni az egész igazságszolgáltatásra. Ha valaki ezt mégis megteszi, az megsérti a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét, valamint az igazságszolgáltatás hitelét és függetlenségét" - áll a CSM indoklásában.trio

A CSM közleménye rámutat, hogy az igazságszolgáltatás tekintélyét közismert politikai szereplők ásták alá, ami politikai nyomásgyakorlásnak minősül. Amikor a hatalmi ágak elkülönülését nem tartják tiszteletben és a politikusok nyomást gyakorolnak az igazságszolgáltatásra, akkor az illető állam már nem tekinthető jogállamnak - vonja le a következtetést a CSM.

A CSM a bírák és ügyészek szakmai testülete. Kivizsgáló részlege elsősorban a bírák és az ügyészek ellenőrzésére hivatott, ha magatartásukkal, szakmai munkájukkal kapcsolatban kételyek merülnek fel. Az igazságszolgáltatás rendszerén kívül eső személyek esetében a CSM-nek nincs lehetősége szankciókat elrendelni, legfeljebb állásfoglalást tehet közzé arról, hogy a közéleti nyilatkozatok milyen mértékben tekinthetők az igazságszolgáltatásra nehezedő nyomásgyakorlásnak.

Kimaradt?