Titus Corlățean: az orosz fenyegetés realitás

A jelenleginél jelentősebb amerikai katonai jelenlétet és „talán egy állandó NATO-bázis” létrehozását sürgette Románia területén az ukrajnai orosz beavatkozásra hivatkozva a román külügyminiszter.

Titus Corlățean a The Washington Post online kiadásában Az orosz fenyegetés realitás címmel megjelent interjújában kijelentette, hogy Moszkva a Krím „abszolút illegális annexiójával” megsértette a nemzetközi jogot, és kísértést érez ugyanerre Moldova Dnyeszteren túli régiójával kapcsolatban is.

Bukarestet „rendkívüli aggodalommal” tölti el az, ami Kelet-Európában és a Fekete-tenger térségében történik, hiszen Románia egyszerre a NATO- és az Európai Unió keleti határa, és az unió országai közül neki van a leghosszabb közös határa Ukrajnával.

Bukarest szeretné, ha a NATO megerősítené a „Romániának, Lengyelországnak és a balti államoknak a kollektív védelembe vetett bizalmát”. A román külügyminiszter szerint a NATO katonai erőit át kellene csoportosítani, és ezt ebben az öt országban kellene elkezdeni.

Emlékeztetett, hogy az amerikai telepítésű rakétavédelmi rendszer jövőre már működőképes lesz Romániában, és ígéretet tett arra, hogy Bukarest a GDP két százalékára növeli majd katonai kiadásait. A külügyminiszter szerint támogatni kell Grúzia, Ukrajna és Moldova EU- és NATO-csatlakozását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?