MPP

A román nemzeti ünnepen tüntetne az autonómiáért az MPP

Az MPP autonómiatüntetést szervezne Sepsiszentgyörgyön december 1-én, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Kulcsár Terza József.

A Magyar Polgári Párt háromszéki elnöke elmondta: a sepsiszentgyörgyi önkormányzattól engedélyt kért arra, hogy december 1-én 11 és 15 óra között a Mihai Viteazul téren – a sepsiszentgyörgyi román közösség szimbolikus terén - tüntetést szervezzenek.

A politikus tájékoztatása szerint a román nemzeti ünnepre tervezett megmozduláson emlékeztetni szeretnének az 1918 december 1-én Gyulafehérváron elfogadott kiáltványban a nemzeti kisebbségek számára megfogalmazott ígéretekre.  Kucsár Terza József szerint mintegy 1000 személy részvételére számítanak majd.

Hozzátette: ezzel a gesztussal nem akarja megsérteni a Székelyföldön élő román közösséget, de „nem lehet, hogy mi mindig hallgatunk, mások meg röhögnek rajtunk”. Az MPP háromszéki elnöke ugyanakkor leszögezte: ez a kezdeményezésük nem ellenlépés a Sepsiszentgyörgy központjában-, illetve a városháza homlokzatán lévő székely zászlók eltávolításáról szóló bírósági ítéletekre, viszont sérelmezi, hogy Románia uniós tagországként nem tartja be az alapvető emberi jogokat. 

Kimaradt?