Băsescu: Románia gondban lenne háború esetén

Legutóbbi ülésén a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) az ukrán válság kapcsán elemezte a tartalékosok mozgosításának lehetőségét is – árulta el szerdán az Adevărulnak adott interjúban az államfő.

Traian Băsescu közlése szerint Románia katonai konfliktus esetén nehéz helyzetbe kerül, mert nincsenek tartalékosai. „Nagy részük ugyanis Angliában, Spanyolországban, Olaszországban dolgozik” – magyarázta. Ezt a jelenséget az államfő aggasztónak tartja. „Az ukrán válság kirobbanása óta mi is, a lengyelek is, a balti államok is az amerikaiaknak könyörgünk segítségért. Miért lenne köteles az amerikai adófizető megfizetni a mi biztonságunkat?” – fogalmazott az államfő.

"Mindig is korrekt kapcsolatra törekedtem az Orosz Föderációval, de ehhez minkét félnek el kell ismernie a valóságot. Nem fog sem az orosz külügyminisztérium, sem Putyin elnök, sem Medvegyev kormányfő meggyőzni engem arról, hogy Oroszország a béke követe, az olajág hordozója ebben a térségben. Nem: Oroszország konfliktusokat gerjeszt és instabilitást" - jelentette ki Băsescu. Kifejtette: Oroszország egy instabilitási gyűrűt hozott létre a Fekete-tenger körül, a Krím félszigeten, a Hegyi-Karabah térségben, Abháziában, Dél-Oszétiában és a Dnyeszter-melléken. "Ezeket a konfliktusokat Moszkvából lehet csak megoldani, de ugyanúgy robbantani is onnan lehet őket, akár egymás után, akár egyszerre, ahogy Moszkva politikai igényei megkívánják" - vélekedett az elnök.

Szerinte emiatt a kormánynak nagyobb figyelmet kellene fordítania az ország védelmi képességeinek növelésére. Megjegyezte: mindazonáltal Romániának nagyon jól képzett hivatásos katonái vannak, akik megjárták Irakot és Afganisztánt, és sokszor voltak már éles helyzetben is.

Băsescu hangsúlyozta azt is, hogy Románia nincs közvetlen veszélyben. „Fölösleges a hisztériakeltés. Oroszoszország nem akar háborút a NATO-val. Nem hiszem, hogy Moszka megtámadna egy NATO-tagállamot” – jelentette ki. 

Kimaradt?