Egyelőre nem indulhat bűnvádi eljárás Traian Băsescu ellen

Egyelőre nem indul bűnvádi eljárás Traian Băsescu ellen, ugyanis az államfői tisztség mentelmet biztosít neki.

Az ügyészek pénteken jelentették be, hogy a Gabriela Vrânceanu-Firea szociáldemokrata szenátor által benyújtott és 176 honatya aláírásával alátámasztott bűnvádi panaszt mindaddig nem vizsgálhatják ki, amíg Băsescu államfői tisztségben van.

A szociáldemokraták azért jelentették fel az államfőt, mert vasárnap a Realitatea Tv meghívottjaként a nagyobbik lánya földvásárlási ügyéről, és az ügy kivizsgálására alakult parlamenti bizottságról – melynek tagja Firea – szólva megjegyezte: jobban tenné, ha a férje, Florin Pandele, Voluntari község polgármestere háza táján nézne szét.

„Ha nem figyel, egy szép napon már nem találja otthon a férjét. Elég csúnya dolgok történnek Voluntariban” – mondta Băsescu. Florin Pandele, Voluntari polgármestere ellen korábban bűnvádi eljárás indult korrupció gyanújával, ám a bíróság felmentette.

Victor Ponta minősíthetetlennek nevezte Băsescu kijelentéseit. Közölte, hogy feljelentik az államfőt, és felkérte a koalíciót alkotó pártok honatyáit, hogy írják alá a feljelentést. Az RMDSZ elítélelte ugyan az államfő magatartását, de kevesen tettek eleget a kormányfő kérésének.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?