Hivatalosan bejegyeztette EP-jelöltlistáját az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség hiteles jelöltekkel készül az erdélyi magyarok mozgósítására - hangsúlyozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn, miután a szövetség hivatalosan bejegyeztette európai parlamenti (EP-) jelöltlistáját a központi választási irodában. 

Az RMDSZ listáját Winkler Gyula és Sógor Csaba jelenlegi EP-képviselő vezeti, a harmadik helyet Vincze Lóránt, az RMDSZ külügyi titkára foglalja el, a negyedik és ötödik helyen Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkár-helyettese és Antal Lóránt, a Magyar Ifjúsági Értekezlet jelöltje indulnak.

Az RMDSZ a szükséges 200 ezer helyett több mint 270 ezer támogató aláírást gyűjtött össze - mutatott rá a szövetségi elnök. Hozzátette: az érdekképviselet számára az ötszázalékos bejutási küszöb túllépése a legfontosabb, s ennek érdekében az RMDSZ-nek az erdélyi magyarsággal kell összefognia.

„Romániai magyar közösségünk és Európa többi nemzeti közösségének jogos elvárása, hogy a következő európai parlamenti mandátumban európai szintű kisebbségvédelmi szabályozás jöjjön létre.  Az elkezdett munkát szövetségeseinkkel és partnereinkkel közösen folytatnunk kell” – hangsúlyozta Vincze Loránt. Hozzátette: a közelgő választás azért fontos, hogy az erdélyi magyarság hallassa szavát Brüsszelben, hiszen ha az RMDSZ nem lesz ott, a magyarságot érintő kérdésekben mások hozzák meg majd a döntéseket. 

"Az MPP tisztességesen viselkedett"

Az MTI kérdésére, hogy milyen támogatásra számít az RMDSZ a Magyar Polgári Párt (MPP) részéről, amellyel pénteken kötött együttműködési megállapodást, a listán azonban nincs MPP-s jelölt, Kelemen Hunor úgy válaszolt, hogy a megállapodás hosszú távú, nem a mostani EP-választásokról szól. Elmondta, hogy az MPP "felelősségteljesen és nagyon tisztességesen" viselkedett, és a két szervezet nem a befutó helyeket, hanem a közös célokat, az autonómiát és közösségi jogokat helyezte előtérbe.

Hegedüs Csilla az iktatást követően elmondta: „nagyon fontos, hogy a romániai magyar hölgyek egy nő által is képviselve legyenek az Európai Parlamentben, hiszen számos olyan probléma áll előttünk, amelyért nekünk kell megküzdenünk, és és amelyre nekünk kell megoldásokat találnunk”. Antal Lóránt úgy véli nagy felelősség és kihívás a Szövetség listájának élbolyában lenni: „kihívás, mert én, és velem együtt a fiatalok, az eddigiektől eltérően, nem a lehetőségekre akarjuk felhívni a figyelmet, sokkal inkább újra akarjuk fogalmazni a sikerességet. Megmutatjuk a magyar fiatalok sikertörténeteit”.

“Két olyan politikai alakulat, amely felelősségteljesen viszonyul  az erdélyi magyar közösség jövőjéhez, meg tud egyezni. Azzal nem tudtunk megegyezni, sem mi, sem a MPP, aki az elmúlt esztendőkben egy dolgot bizonyított be, azt, hogy rombolni tud, építkezni nem" - jegyezte meg Kelemen Hunor.

Románia 2007-es uniós csatlakozása óta három képviselője van az EP-ben (Tőkés László, Winkler Gyula és Sógor Csaba), mivel mind a 2007-es időközi, mind a 2009-es EP-választáson az átlagot jelentősen meghaladó részvétellel az érvényes voksok kilenc százalékát adta le.

Kapcsolódók

Kimaradt?