Ezek Kelemen Hunor művelődési miniszter prioritásai

A kulturális programoknak és az épített örökség védelmének finanszírozását bővítené Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a kulturális tárca élén - mondta a politikus kedden az MTI-nek.

Kelemen Hunor két év kihagyás után tér vissza a tárca élére, amelyet 2010 és 2012 között két és fél évig vezetett. Kifejtette: a távozása óta eltelt időszakban a minisztériumban harmadára csökkent a műemlékvédelemre fordított finanszírozás, ezért elsősorban erre és a szintén elhanyagolt kulturális programokra szeretne forrásokat szerezni a félévi költségvetés-kiegészítésnél.

Az RMDSZ elnöke rámutatott: mindkét terület nagyon fontos az erdélyi magyarság számára is. "A magyar kultúra, a többi nemzeti közösség kultúrájának a megőrzése, az új alkotások, az értékteremtés lehetősége adott kell legyen, és ehhez hozzá kell rendelni a költségvetési forrásokat a kiegészítést követően" - mondta Kelemen Hunor.

Prioritásnak tekinti továbbá, hogy a torockói népi építészet és a csíksomlyói búcsú felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára. "Csíksomlyót mi felterjesztettük, de kellett volna egy kiegészítés, és szerintem szándékosan elhanyagolta valaki az ügyet, mégpedig nem a minisztériumban, hanem a szellemi örökség bizottságból... ha a kiegészítéseket elő tudjuk készíteni, akkor a következő közgyűlésre már úgy kellene bekerülni, hogy a búcsú dossziéját lehessen megszavaztatni" - magyarázta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor 46 éves költő, politikus, állatorvosi és filozófusi oklevéllel rendelkezik, 1997-ig rádiós szerkesztőként dolgozott, irodalmi folyóiratokat szerkesztett Kolozsváron. 1997-ben kulturális államtitkárként került Bukarestbe, a nagypolitikába, 2000-től kezdődően az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője. 2007-ben választották az RMDSZ ügyvezető elnökévé, 2009-ben a szövetség államfőjelöltje volt, 2011-ben választották meg az RMDSZ elnökévé.

Kimaradt?