A parlament megszavazta az új Ponta-kormányt

Bizalmat szavazott kedden a parlament Victor Ponta miniszterelnök új koalíciós kormányának, amelyben az RMDSZ is részt vesz. A harmadik Ponta-kabinet szerkezetéről és összetételéről szóló határozatot 346 szavazattal 192 ellenében fogadták el a honatyák. Ám a miniszterek egyelőre nem tehetik le az esküt.

„Ennek a kormánynak ugyanaz a programja, amelynek végrehajtására 2012-ben is mandátumot kértem a parlamenttől. Remélem, hogy Traian Băsescu államfővel együtt megtaláljuk a módját annak, hogy holnap reggelre az országnak stabil kormánya legyen " – fogalmazott Victor Ponta.

Arra utalt, hogy az új miniszterek beiktatását alkotmányossági óvás hátráltathatja. Traian Băsescu államfő korábban kilátásba helyezte, hogy alkotmánybírósághoz fordul, ha a parlament nem erősíti meg a kormányprogramot is. Úgy vélekedett: csak a parlament törvényesítheti a kormány megváltozott politikai összetételét és új célkitűzéseit. Ezért felkérte a kormányfőt, hogy a parlament előtt vállaljon felelősséget az új kormánykoalíció programjáért.

Az új kormányban mind a négy koalíciós pártnak miniszterelnök-helyettesi tisztsége lesz. Az RMDSZ-nek járó kormányfő-helyettesi posztra Kelemen Hunort jelölték és a kulturális tárcát is ő fogja vezetni. A környezetvédelmi tárca élére Korodi Attilát jelölte a magyar szövetség. Rajtuk kívül 14 államtitkári és több prefektusi tisztséget is kap az RMDSZ.

Victor Ponta hajlik erre a megoldásra. A parlamenti szavazás után azt mondta, hogy a kabinet szerdai ülésén módosítja a kormány programját. Többek között törlik azokat a szövegrészeket, amelyeket a már de facto belbomlott Szociál-Liberális Szövetségre (USL) utalnak. Közölte, hogy a szerdai kormányülésen véglegesített programért kész a parlament előtt felelősséget vállalni. Ez volt ugyanis az államfő feltétele arra, hogy az új miniszterek letehessék az esküt.

Markó:ugyanazt szeretnénk, mint a román többség

A bizalmi szavazás előtt Victor Ponta az ország stabilitásának fontosságát hangsúlyozta a Románia szomszédságában, Ukrajnában kialakult válságra utalva. "Minden politikust felelősségteljes magatartásra szólítok fel: a politikai viták nem érinthetnek olyan témákat, amelyek ellenőrizhetetlen etnikai, vagy társadalmi feszültséget szíthatnak. A kormányoldalnak és ellenzéknek egyaránt felelőssége azt bizonyítani, hogy Románia európai, demokratikus állam, amely betartja a kisebbségek jogait, és nem szabad azoknak a szélsőségeseknek a csapdájába esnünk, akiket estéről estére a tévé képernyőjén látunk" - jelentette ki Ponta.

A vitához az RMDSZ nevében hozzászóló Markó Béla szenátor, a szövetség volt elnöke rámutatott: a magyarságnak sincsenek más igényei, mint a román többségnek, vagyis hatékony oktatást akar, nyelvét, és jelképeit szabadon akarja használni a közigazgatásban. Hozzátette: nemzeti megbékélés nélkül, a kisebbségeknek a döntéshozatalból való kirekesztésével nem lesz fejlődés Romániában.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?