Ki lesz a meglepetésember az RMDSZ-listán?

Izsák Balázsról tudták, hogy nem vállalja, ezért Böjte Csabát és Gergely Istvánt keresték meg, jelenleg pedig – a maszol.ro értesülései szerint – Bölöni Lászlót próbálják meggyőzni arról a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetői, hogy induljon az RMDSZ listáján az európai parlamenti választásokon. Szombatig kiderül, hogy ki lesz az MPP meglepetésembere.

Bár az RMDSZ már rangsorolta az európai parlamenti jelöltlistáját, a hét végéig ez a lista egy új névvel bővülhet a Magyar Polgári Párttal folytatott újabb tárgyalási forduló után, a szombaton ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) jóváhagyásával. Az új jelöltet az MPP javasolja majd, és kérése az, hogy a lista harmadik helyére kerüljön.

Értesüléseink szerint a jelölt nevét már az RMDSZ is ismeri és elfogadja. „A név meglepetés lesz. Köztiszteletben álló személyiségről van szó, aki azonban még nem mondott végleges választ a felkérésre. És az nem valószínű, hogy a harmadik helyre kerül, inkább csak az ötödik vagy hatodik helyre” – nyilatkozta egy RMDSZ-es forrásunk, aki azonban a jelölt nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni.

Bölöni: nem kerestek

A tárgyalásokhoz közel álló forrásokból a maszol.ro úgy tudja: az MPP titokzatos jelöltje nem más, mint Bölöni László. Ezt a forgatókönyvet az is alátámasztja, hogy a polgári párt nem először próbálta rávenni a 108-szoros labdarúgó válogatottat a politikai szerepvállalásra. A nemzetközileg elismert sportembert 2008-ban kérte fel az MPP arra, hogy vállaljon polgármester-jelöltséget Marosvásárhelyen, és felmerült a neve négy évvel később, a 2012-es helyhatósági választásokon is.

Maga az érintett azt mondja, nem tud az MPP szándékairól. Lapunknak szerdán sikerült elérnie telefonon Bölöni Lászlót, aki azt nyilatkozta, az MPP nem kereste meg az európai parlamenti választások ügyében. „Nem tudok ilyen felkérésről” – jelentette ki a Katarban edzősködő neves sportember.

Izsákra gondoltak elsőként

„Engedje meg, hogy addig ne mondjak nevet, amíg nem vagyunk túl a következő tárgyalási fordulón az RMDSZ-szel” – jelentette ki az MPP elnöke, amikor a jelöltjük nevéről faggattuk. Biró Zsolt csak annyit árult el: párton kívüli közéleti személyiséget javasol jelöltnek, akinek a személye garancia lehet arra, hogy az RMDSZ jelöltlistája nem „pártlista” és mozgósító ereje lesz a választásokon. „Az RMDSZ és az MPP EP-választásokon történő együttműködésének éppen az a lényege, hogy minél több szavazatot gyűjtsünk be” – magyarázta.

Biró Zsolt nem tagadta, hogy az MPP legszívesebben Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökét javasolta volna az RMDSZ jelöltlistájára, aki azonban semmilyen politikai szerepet nem vállal. „Egyértelműen Izsák Balázs tartjuk a legalkalmasabbnak a jelöltsége. Ismerve az álláspontját, igazából fel sem kértük, de a felkérés megfogalmazódott bennünk” – magyarázta az MPP elnöke.

 „Engem tavaly nyáron négy évre választottak az SZNT élére. Őszintén és tiszta szívvel mondom, hogy ennél nagyobb megtiszteltetés engem nem érhet. Ha netán EP-képviselővé választanának, akkor is lemondanék a mandátumomról, hogy SZNT-elnök lehessek” – nyilatkozta a maszol.ro-nak Izsák Balázs arról, miért nem vállalna jelölést az európai parlamenti választásokon.

A háromszéki MPP-szervezet elnöke, Kulcsár Terza József szerdán lapunknak nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy szándékukban áll meggyőzni Bölöni Lászlót a jelöltségről. Azt azonban megerősítette, hogy a párt két egyházi embert, Böjte Csabát és Gergely Istvánt megkereste ebben az ügyben. Ugyanakkor értésünkre adta: a felsoroltakon kívül felmerülhet más jelölt is. „Ám a nevét csak az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások után hozzuk nyilvánosságra” – jelentette ki. Tájékoztatása szerint a tárgyalásokat csütörtökön vagy pénteken tartják, ezúttal várhatóan nem Kolozsváron, hanem Marosvásárhelyen.

Böjte Csaba és Gergely István nem vállalja

A Kórnika szerdán írt arról, hogy Böjte Csaba ferences szerzetessel és Gergely István (Tiszti) római katolikus pappal próbálta erősíteni az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistáját az MPP. A felkérés tényét mindketten megerősítették a lapnak, de mindketten azt is közölték, hogy nem vállalták a jelöltséget.

Böjte Csaba szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke elmondta, nemcsak az MPP, hanem Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is felkérte, induljon a májusi európai megmérettetésen. "Én nagyra tartom a politikusok, a pártok tevékenységét, de számomra Isten más feladatot szabott. Szó sincs arról, hogy lenézném vagy leértékelném a politikusok munkáját, de mi, katolikus papok nem szoktunk politizálni" - nyilatkozta Böjte Csaba. Hozzátette, továbbra is az árva gyermekek nevelésével, valamint munkával és imádsággal kívánja szolgálni népét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?