Megőrizheti mentelmi jogát Borbély László képviselő

Elutasította kedden a képviselőház a legfőbb ügyész Borbély László és Victor Paul Dobre mentelmi jogának megvonására vonatkozó kérését – közölte az Agerpres.

„Igazságot szolgáltattak"

A volt RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter mentelmi jogának megőrzése mellett 181-en, ellene 53-an szavaztak. A volt közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter esetében 183-47 volt ez az arány.

„Tizennégy hónap után ez az első nap, amikor kijelenthetem: fellélegezhetek, mert végre igazságot szolgáltattak számomra" – jelentette ki az RMDSZ képviselője a szavazás után. Borbély László emlékeztetett arra, hogy amikor korrupciós vádak merültek fel ellene, azonnal lemondott a miniszteri tisztségéről, hogy az ügy ne befolyásolja a kormány tevékenységét. borbely masolat

A két politikus mentelmi jogának megvonását hétfőn a képviselőház jogi szakbizottsága is leszavazta. A testület tagja, Máté András a volt miniszter bűnvádi dossziéjának áttanulmányozása után a maszol.ro-nak kijelentette: az ügyészek 60 tanút hallgattak ki, s egyik vallomásában sincs semmilyen bizonyíték arra, hogy Borbély László bűncselekményt követett volna el.

Borbély mellett az RMDSZ is kállt

Az RMDSZ politikai alelnöki tisztségét is betöltő Borbélyt befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata meghamisításával gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA), emiatt április ötödikén lemondott miniszteri tisztségéről.

Borbély korábban a gyanút többször megalapozatlannak minősítette. Politikai alelnöke mellett az RMDSZ is kiállt. Kelemen Hunor szövetségi elnök az ügyről úgy nyilatkozott: Borbély László továbbra is élvezi a szövetség támogatását, és bíznak abban, hogy ártatlansága az igazságszolgáltatás előtt is bebizonyosodik.

Paul Dobrét az államfő leváltásáról rendezett népszavazás érvénytelenítésének hátráltatása kapcsán gyanúsítja befolyással való üzérkedéssel a DNA.

Kimaradt?