Nem biztos, hogy megtarthatják a Székely szabadság napját

Valentin Bretfelean marosvásárhelyi rendőrparancsnok szerint egyáltalán nem biztos, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) ismét megtarthatja március 10-én a Székely szabadság napját Marosvásárhelyen.

A polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség parancsnoka a Krónika című napilap szerdai számában közölt nyilatkozatában szállt vitába Izsák Balázs SZNT-elnökkel, aki már bejelentette a rendezvényt, és közölte, hogy legalább százezer résztvevőre számít.

„Csak azt tudom javasolni Izsák úrnak, hogy egyelőre ne jelentsen be semmiféle marosvásárhelyi rendezvényt" - idézte a Krónika Valentin Bretfeleant. A rendőrparancsnok szerint a rendezvény megtartására vonatkozó kérvényt a városháza illetékes bizottsága vitatja meg, és a testület javaslatára a polgármester hozza meg a végső döntést az engedélyezésről.

Egy korábbi marosvásárhelyi sajtótájékoztatón Izsák Balázs arról beszélt, hogy a székely vértanúk emlékművénél tartandó megemlékezéssel kapcsolatban „az engedély szót el kell felejteni, hisz a gyülekezési jog nem kötött jóváhagyáshoz". Az SZNT elnöke úgy vélte, az önkormányzat keretében működő bizottság kimondottan csak technikai dolgokba szólhat bele. "Csúszunk vissza a diktatúrához, amikor a hatóságok önkényesen értelmezték a törvényeket" - állapította meg Izsák Balázs.

Bretfelean: Izsák félretájékoztat

Valentin Bretfelean a Krónikának nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Izsák Balázs félretájékoztatja a közvéleményt. „A törvény világosan leszögezi, hogy a népgyűléseken szigorúan tilos a sovén magatartásra való buzdítás" - jelentette ki a rendőrfőnök. Szerinte nem az a zavaró, hogy az egybegyűltek az önrendelkezésért tüntetnek, hanem az, hogy ezt úgy teszik, hogy közben a románokat sértegetik.

A lap emlékeztet arra, hogy ugyanez a rendőrfőnök a tavalyi tömegmegmozdulás után még úgy nyilatkozott, hogy semmiféle incidens nem történt a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen, és a szolgálatot teljesítő nyolcvan közösségi rendőrnek mindössze néhány alkalommal kellett közbelépnie. A rendőrfőnök most azt állította, hogy tavaly kisebb csoportosulások románellenes jelszavakat skandáltak a tömegben.

Izsák Balázs a rendőrfőnök észrevételeire reagálva elmondta, tavaly sem a rendezvényre delegált ügyész, sem a csendőrség képviselője semmi negatívumot nem tapasztalt. "Ha az idén valaki olyasmit kezd kiabálni, ami ellentétes a rendezvény és a Székely Nemzeti Tanács célkitűzésivel, még a szólásszabadság jogának megsértése árán is mi leszünk azok, akik eltávolítjuk a tömegből" – fejtette ki Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke hozzátette, a félreértések elkerülése végett a napokban tárgyalni szeretne Dorin Florea polgármesterrel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?