Törvényhozási prioritások: nyugdíj, gyes, gazdák támogatása

A nyugdíjak inflációhoz történő igazítását, a gyermeknevelési támogatás növelését és az aszálykárosult gazdák megsegítését szorgalmazza a decemberi választásokig tartó parlamenti ülésszakban az RMDSZ – tájékoztatta a maszol.ro-t Máté András képviselőházi frakcióvezető.

„Tudom, hogy az idő kevés, de ezeket a célkitűzéseinket már akkor megfogalmaztuk, amikor kormányon voltunk" – magyarázta a politikus.

A kisebbségi törvény is napirenden van

Tájékoztatása szerint az RMDSZ gyereknevelési támogatást visszaállítaná az eredeti szintre: eszerint az előző évi átlagos havi jövedelmének 85 százalékát kapná az anya vagy az apa, függetlenül attól, hogy egy évet vagy két évet ül otthon a gyerekkel. Az ezzel kapcsolatos törvénytervezetet már beterjesztették.

Máté elmondta: a száraz nyarat az állattenyésztők és a mezőgazdasági termelők megsínylették, ezért az RMDSZ az aszály sújtotta gazdák támogatását is prioritásnak tekinti. Emellett szorgalmazzák egyes munkacsoportok szemben 2001 áprilisa után alkalmazott diszkrimináció megszűntetését. „Körülbelül 100 ezer embernek hátrányosan számolták ki nyugdíjazásukkor a ledolgozott éveik számát" – magyarázta a frakcióvezető.

Felvetésünkre elmondta: a kisebbségi törvény is napirenden van, a házbizottságban is szóba került. „Ám az RMDSZ számára elfogadható formában történő elfogadásához olyan parlamenti többségre van szükség, ami nem biztos, hogy ebben az ülésszakban összejön" – mondta Máté.

A frakcióvezető megerősítette: az RMDSZ Eckstein-Kovács Péter volt szenátort javasolja az ombudsmani tisztségre. Tájékoztatása szerint a nép ügyvédjét „várhatóan szeptember folyamán" választja meg együttes ülésén a parlament két háza.

„A Borbély-dossziéban nincs bűncselekmény"

Az ülésszakban napirenden van Borbély László RMDSZ-es képviselő mentelmi jogának felfüggesztése, amit a korrupcióellenes ügyészség kér a képviselőháztól. Máté tájékoztatása szerint ezt a kérést előbb a jogi szakbizottságnak kell megvitatnia.

„Nem tudom, mikor szavazunk róla, ugyanis több mint 1500 oldalas dossziéról van szó. Átnéztem, és én ügyészként nem is foglalkoznék ezzel, mert nincsen benne semmilyen bűncselekmény" – mondta a maszol.ro-nak.

A bizottság dolgát nehezíti, hogy Borbély László ügyével együtt Victor Paul Dobre képviselő mentelmi jogának megvonását is meg kell vitatnia. „Ez hétszázvalahány oldal. Lehetetlen mindezt néhány nap alatt átolvasni, hogy tudjuk, miről döntünk" – magyarázta a frakcióvezető.

Kimaradt?