Mostantól Kolozs megyében is jelen van a Jobbik

Kolozsváron megalakult a Jobbik Magyarországért Mozgalom nyolcadik erdélyi fiókja, így Székelyföld és a Partium után Közép-Erdélyben is jelen van a magyarországi párt. Az élén egy sepsiszentgyörgyi történész-politológus, Erdély Béla áll – számolt be az itthon.ma. Portálunk vasárnap nem tudta elérni a Jobbik kolozsvári vezetőjét.

Külhoni terjeszkedését mintegy másfél évvel ezelőtt kezdte meg a Jobbik, azóta a délvidéki, kárpátaljai és felvidéki fiókszervezetek mellé hét erdélyi is csatlakozott: létezik már Bihar, Maros, Szatmár, Szilág megyei, csíkszéki, háromszéki és udvarhelyszéki Jobbik.

Ezek mellé csatlakozott a kolozsvári, amelynek vezetője, Erdély Béla az itthon.ma kérdésére válaszolva azt mondta, „az elmúlt időszak kutatásai egyértelműen kimutatták, hogy Magyarországon már a Jobbik a legnépszerűbb párt a fiatalok körében. Ennek megfelelően nyilvánvaló, hogy Kolozsváron, az egyetemisták városában is bőven találunk nemzeti radikális szimpatizánsokat.”

Az említett népszerűségi szintet cáfolja viszont a Nézőpont Intézet felmérése, amely kimutatta, a Jobbik 18 és 29 évesek körében 14 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött, a Fidesz-KDNP azonban 26 százalékon áll ebben a korcsoportban, az MSZP és az Együtt-PM Szövetség pedig 18 százalékon. A fiatalok körében ugyanakkor Orbán Viktor népszerűbb Vona Gábornál, az azonban igaz, hogy a Jobbik táborának összetétele fiatalabb a többi pártnál: 56 százalékuk negyven év alatti.

A megalakuló szervezet kapcsán Erdély azt is elmondta: nem akarnak tömegpártot létrehozni, erős jobbikos jelenléte a cél: „Működésünkben nem fogunk konkurálni a helyi pártokkal, de szívesen támogatunk minden előremutató nemzeti kezdeményezést” – fogalmazott, hozzátéve, a párttevékenységbe rögtön be is kapcsolódnak, a Jobbik budapesti évadnyitó rendezvényén részt fognak venni.

A párt honlapján külön foglalkoznak a külhoni tagfelvételekkel. A kitölthető kérdőív mellett azt írják, „a Jobbik politikai horizontját nem az állam, hanem a nemzet határai szabják meg, ezért kezdetektől fogva kiemelt fontosságúnak tartjuk az elcsatolt területeinken élő magyar testvéreink érdekképviseletét is”.

Kimaradt?