Háborog a székelyföldi románok civil fóruma

A „magyar szélsőséges megnyilvánulások" elleni szigorú fellépést sürget a székelyföldi románok érdekvédelmi szervezeteként fellépő Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma.

A szervezet - a Mediafax hírügynökség által idézett - vasárnapi közleményében felhívással fordult a román pártokhoz, hogy azok ne vállaljanak közös kormányzást a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) mindaddig, amíg az nem mond le „hungarista követeléseiről".

A szervezet két közelmúltbeli sepsiszentgyörgyi esetre hivatkozik. Azt hangoztatja: december elsején a román zászló lobogtatásáért bírságolt meg a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség egy fiatalt, szilveszter éjszakáján pedig azért vertek meg magyar fiatalok Sepsiszentgyörgy központjában egy román politikust, mert nem tudott magyarul.

A fórum szerint a kisebbségekhez tartozó román állampolgárokat a térségben 23 éve programszerűen "sovén, románellenes, államellenes szellemben nevelik az iskola, a sajtó révén, valamint  az RMDSZ ellenőrzése alatt működő helyhatóságok által szervezett úgynevezett kulturális megnyilvánulások által".

A fórum felrója, hogy a helyhatóságok által szervezett és támogatott események a legtöbb esetben "románellenes, államellenes propagandafelületté alakulnak, amelyek  Hargita, Kovászna és Maros megye területi autonómiáját hirdetik". Álláspontja szerint a Székelyföld földrajzi név "a hungarista marketing ügyeskedői által kitalált fogalom".

A szervezet úgy véli, az állam azért gyengült meg a térségben, mert a román politikai pártok az RMDSZ parlamenti támogatásáért "áruba bocsátották az állam fennhatóságát, és a nemzetbiztonságot". Álláspontja szerint a decentralizálás tovább gyengíti az államot Erdélyben, ezért azt sürgeti, hogy legalább a rendfenntartó erők maradjanak központi irányítás alatt.

A fórum azt javasolja, hogy törvényi úton szabjanak gátat a magyar szélsőségesség jelenségének például azzal, hogy "akadályozzák meg azoknak a szélsőségeseknek a köztisztségekhez való hozzáférését, akik a tisztségekhez tartozó erőforrásokat az egységes és oszthatatlan szuverén román nemzetállam aláaknázására fordítják".

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?