Kolozsváron járt Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete

Kolozsvárra látogatott csütörtökön Zákonyi Botond, Magyarország új bukaresti nagykövete. A diplomatát Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja és a bukaresti nagykövetség főtitkára, Pál András kísérte el a Kolozs Megyei Tanácshoz, ahol a testület alelnöke, Horea Uioreanu és Vákár István alelnök fogadta a küldöttséget.

Az önkormányzat közleménye szerint ez az erdélyi kőrúton lévő  új nagykövet első hivatalos látogatása a kincses városba. Az erdélyi körút célja a magyar kisebbség és a helyi önkormányzatok közötti együttműködés és kommunikáció megerősítése, valamint az anyaország és a romániai magyar kisebbség, illetve helyi önkormányzatok közötti kapcsolat erősítése.

A találkozás során Horea Uioreanu bemutatta a magyar diplomácia vezetőjének a megye által felkarolt tevékenységeket és programokat, különös tekintettel azokra az eseményekre és intézményekre, amelyek hasonló tevékenységet folytató magyarországi egységekkel együttműködhetnek.

A tárgyalások során mindkét fél hangsúlyozta a meglévő kapcsolatok mélyítésének szükségét, első sorban kulturális vonalon, de gazdasági szempontok alapján is. A magyar fél azt szeretné, ha több közös program születne meg a két ország között, nevezetesen a Kolozs megyei önkormányzatok és Magyarország között, mind saját erőforrásokból, mind EU-s alapok közös lehívásával. Egyebek mellett szóba került egy közvetlen légi járat létesítése Kolozsvár és Budapest között. 

Kimaradt?