Isărescu legyőzné Pontát a második fordulóban

Az elnökválasztások második fordulójában Mugur Isărescu jegybankelnök Victor Pontánál és Crin Antonescunál is több szavazatot gyűjtene be.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet csütörtökön közzétett felmérésének eredményei szerint a jegybankelnök tekinthető esélyesnek az egy év múlva esedékes elnökválasztások második fordulójában. Mugur Isărescu jelölése azonban egyelőre mindössze híresztelések szintjén merült fel.

Mugur Isărescu a második fordulóban 52,7 százalékkal győzne Victor Ponta ellenében, aki a szavazatok 47,3 százalékát tudná begyűjteni. A jegybankelnök még fölényesebben nyerne Crin Antonescuval szemben, ez esetben 62,9 százalékot gyűjtene be a liberális politikus 37,1 százalékos támogatottságával szemben.

Ha Mugur Isărescu nem vesz részt az elnökválasztásokon, a Victor Ponta és Crin Antonescu közötti vetélkedésből a jelenlegi kormányfő kerülne ki győztesen: Pontára a szavazók 56,3 százaléka voksolna, míg a liberális pártelnökre alig 43,4 százalékot gyűjtene be. A felmérés szerint ha Victor Ponta és Mihai Răzvan Ungureanu jut be a második fordulóba, a jelenlegi kormányfő 60,1 százalékkal győzne a 39,9 százalékot begyűjtő volt miniszterelnökkel szemben.

A felmérés eredményei ugyanakkor azt mutatják, ha a jövő vasárnap lennének az elnökválasztások Victor Ponta a voksok 19,1, Crin Antonescu 17,8, Mugur Isarescu pedig 7,2 százalékát gyűjtené be. A további sorrend: Mihai Răzvan Ungureanu (7,1%), Mircea Geoană (3,8%), Sorin Oprescu (3,7%) és Traian Băsescu (3,3%). A listát Corneliu Vadim Tudor (2,7%), Elena Udrea (2,2%), Dan Diaconescu (2,1%), Klaus Iohannis (2,1%), Emil Boc (1,2%) és Cătălin Predoiu (1,1%) zárja.

Kimaradt?