Tervezet: az iskolai napot himnuszénekléssel kell kezdeni

Himnuszénekléssel kell kezdeni az iskolai napot, a nemzeti zászlót  kötelezően ki kell függeszteni közintézményekre, és bírság róható ki ennek elmulasztásáért – ezeket a javaslatokat tartalmazza a Szociáldemokrata Párt (PSD) több szenátorának csütörtökön előterjesztett tervezete. A jogszabály a nemzeti szimbólumok használatát szabályozó törvényt módosítja.

A kezdeményezők egyike Alexandru Petru Frătean Maros megyei szenátor, aki pénteken közölte: a megyében több esetben is megtörtént, hogy "egyesek" nem tartják tiszteletben a nemzeti szimbólumokat, például az alkotmányban jóváhagyott jelképek helyett mást használnak, ami szerinte feszültséget okoz a helybéliek között.

Magyarázata szerint mindössze azzal egészítenék ki a nemzeti szimbólumok használatát szabályozó törvényt, hogy kötelezővé tennék a trikolór kihelyezését a közintézményekre és a mulasztésért bírságot is kiszabnának . „A tervezetünk bírságot ír elő arra az esetre is, ha más országok jelképeit használják” – mondta a politikus.

Alexandru Frătean szerint a javaslatukkal mindössze nem létező államok és közigazgatási egységek lobogóinak és jelképeinek használatát tiltanák. Leszögezte: az iskolában a tanórákat kötelezően a himnusz eléneklésével kell kezdeni, ennek elmulasztása miatt az oktatási intézmény vezetői felelőssége vonhatók.

Régi reflexeket idéz

Szabó Ödön, a képviselőház oktatási szakbizottsági tagja szerint régi reflexeket idéz a törvénymódosító javaslat. Mint mondta, régmúlt időkre, az 1989 előtti időszakra emlékezteti a tervezet, amikor  a „Trei culori”-t kötelező módon el kellett énekelni az órák előtt.

"Nem tartozom azok közé, akik azt gondolják, hogy Romániában nem kell beszélni románul vagy nem kell ismerni a román állam szimbólumait. De nem így lehet rávezetni a diákokat arra, hogy büszkék legyenek az ország szimbólumaira" – jelentette ki a maszol.ro-nak az RMDSZ politikusa. Szerinte nem szimbolizmusra kell használni az oktatást. „Az iskolákban oktatni kell, és minőséget kell elérni” – tette hozzá.

 

 

Kimaradt?