Andrei Marga: nem voltam a Szekuritáté besúgója

Elutasította pénteken Andrei Marga volt külügyminiszter a besúgói múltjára vonatkozó vádakat. A Mediafaxnak azt mondta: soha nem működött együtt a kommunista titkosrendőrséggel.

A kolozsvári filozófus szerint a vádak kapcsolatban állhatnak azzal, hogy várhatóan átveszi a Román Kulturális Intézet (ICR) vezetését.

„Ismét hangsúlyoznám, hogy a Szekuritáté nem kért fel együttműködésre, és nem is működtem együtt a titkosrendőrséggel. Semmilyen nyilatkozatot vagy besúgói jelentést nem írtam" – jelentette ki a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem volt rektora.

A volt külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy négy alkalommal volt tagja a kormánynak és a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) mindannyiszor átvilágította a múltját. A testület kimondta: nem működött együtt a Szekuritátéval.

Andrei Marga elmondta, tárgyalt már a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség vezetőivel az ellene szóló „koholt" vádakról. Nem tudott azonban arra a kérdésre válaszolni, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a múltát beárnyékoló hírek miatt az USL mégsem őt jelöli az ICR élére.

Kimaradt?