Ha Băsescu elutasítja a büdzsét, nem nőnek a nyugdíjak és a bérek

Nem igazítják jövőre az inflációhoz a nyugdíjakat és nem nőnek a közalkalmazottai bérek sem, ha Traian Băsescu államelnök megtagadja a 2014-es költésgvetési törvény kihirdetését – jelentette ki Victor Ponta kormányfő a Mediafax szerint.

A hét végén tartott sajtótájékoztatóján a miniszterelnök rámutatott, érvényes büdzsé hiányában nem nőhet a beígért tíz százalékkal a kezdő tanárok fizetése, nem kapnak ösztöndíjat a rezidens orvosok, nem nő az országos minimálbér és a garantált minimális jövedelem sem, illetve nem fogják kifizetni a bírósági végzéssel elnyert bérelmaradásokat a közalkalmazottaknak. Emellett nem nőhet az európai uniós pályázatok társfinanszírozási szintje, nem indítanak új beruházásokat, így a Comarnic–Brassó autópálya építését sem kezdhetik el.

A kormányfő tájékoztatása szerint az üzemanyag jövedéki adójának literenként 7 eurócentes megemelését sürgősségi kormányrendelet írja elő, az intézkedés nem szerepel a büdzsé tervezetében. Hozzátette, reméli, hogy csak politikai jellegű nyilatkozat volt az államelnöknek az a kijelentése, hogy nem hirdeti ki a költségvetési törvényt.

Traian Băsescu szerdán a B1 TV-ben jelentette be, hogy ha a 2014-es költségvetés-tervezetben megmarad az üzemanyag jövedéki adójának megemelésére vonatkozó előírás, visszaküldi a jogszabályt a parlamentnek.

Kimaradt?