„Nincs törés a székelyföldi és az erdélyi magyar közösség között”

„Az elmúlt időszakban az RMDSZ-en kívül olyan vélemények fogalmazódnak meg, hogy törés van a székelyföldi és az erdélyi magyar közösség között. Ezt a feltételezést visszautasítjuk, az autonómia nem csak a Székelyföld ügye, hanem az egész romániai magyarságé” – jelentette ki pénteken Marosvásárhelyen Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök az RMDSZ jövőépítéssel kapcsolatos terveiről beszélt az „Értékeinkre építünk” című konferencián. Közölte, hogy a székelyföldi autonómiatervezet kidolgozása az év végéig befejeződik, utána közvitákat szerveznek, majd a jövő év első felében beterjesztik a parlamentbe a jogszabályt.

„Nagyon fontosnak tartom leszögezni azt, hogy mind a kulturális autonómia, mind a székelyföldi autonómia ügyében az RMDSZ kizárólag politikai eszközöket használ, törekedve a román lakossággal való együttműködésre, közös érdekek mentén cselekedve valamiért, nem valaki ellen. Bízom abban, hogy eljön az értelmes viták ideje, amelyek mentesek a magyarellenességtől” – hangsúlyozta a politikus.

Az RMDSZ elnöke szerint az elmúlt hetekben, hónapokban számos olyan esemény történt, amely közép- és hosszútávon meghatározza az erdélyi magyar közösség sorsát, jövőjét.
„Az önkormányzatokban erősek vagyunk, a tervezett közigazgatási átszervezés ezt az erőt lenullázta volna, éppen ezért számunkra jó hír az, hogy végül a régiók átszervezéséről letett a kormány. Ezzel együtt nem kerül sor az alkotmánymódosításra sem, bár a tervezet megvitatásakor bekerült néhány, a magyar közösség szempontjából jelentős módosítás” – mondta Kelemen.

Felidézte, hogy az elmúlt időszakban zajlott le a helyi népszavazások kiírása érdekében megtartott aláírásgyűjtésük, amely során alig néhány nap leforgása alatt 200.000 aláírás gyűlt össze a Székelyföldön és a Partiumban. „Ez azt jelzi elsősorban, hogy a magyar közösség és az RMDSZ elképzelései egybecsengnek, a magyar emberek támogatják és egyetértenek a kezdeményezésünkkel, megbíznak bennünk” – fogalmazott Kelemen Hunor.
 

 

 

Kimaradt?