Borbély: a Mikó-ügy nem csupán a magyarság ügye

„A legrosszabb álmunkban sem gondoltuk, hogy 22 évvel a rendszerváltás után megtörténhet az, ami megtörtént" – fogalmazott a Mikó-ügyről Borbély László csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ politikai alelnöke Marosvásárhelyen elmondta, fontosnak tartja beszélni a Mikó-ügyről, hiszen több televíziós műsort és reakciót is látott, amelyben egyes politikusok – nyilatkozataik szerint – vagy nem akarják ismerni a pontos helyzetet, vagy pedig el akarják terelni a közvélemény figyelmét.bl

„Ez nem csupán a magyarság ügye, bár egyesek próbálták etnikai problémának feltüntetni" – mutatott rá Borbély.

A politikus tájékoztatása szerint a szombatra, Sepsiszentgyörgyre tervezett nagygyűlésen jelen lesznek valamennyi magyar egyház képviselői. Az Igazság Napján tiltakoznak az ellen, hogy három embert szabadságvesztésre ítéltek, mert a munkájukat végezték.

Markó Attila ortodoxokon is segített

Borbély elmondta: Markó Attilát, Marosán Tamást és Silviu Climet ártatlanul ítélték el. „Markó Attila hozzájárult ahhoz, hogy Romániában több ezer ingatlan, erdő, földterület, telek visszakerüljön az egyházak jogos tulajdonába. Nem csupán a magyar egyházaknak segített visszajuttatni az elkobzott vagyonukat, hanem az ortodoxoknak is. Holnap-holnapután bárki arra ébredhet, hogy feljelentés történt ellene, mert a jogosan visszaszolgáltatott ingatlan, vagy terület mégsem az övé" – jelentette ki az RMDSZ politikai alelnöke.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Markóékat a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatott ingatlanjaival kapcsolatosan két személy – akik bérlőként használták az épület egyes részeit – jelentette fel. Ez a két személy azelőtt nem sokkal szabadult a börtönből, ahol csalás vádjával töltötték büntetésüket.

„Ezek után bárkit is neveznek ki a visszaszolgáltatást végző hivatal élére, azzal utasíthatja vissza, hogy köszöni, nem kockáztatja saját maga és családja biztonságát, hiszen évek múlva is megtörténhet az, ami most Markó Attiláékkal megtörtént" – magyarázta Borbély László.

Kimaradt?