„Ördögi terv” Traian Băsescu újbóli felfüggesztésére?

Ördögi tervet agyaltak ki a kormánypártok az államfő újbóli felfüggesztésére. Ezt maga Traian Băsescu állította hétfőn este a B1TV-nek adott interjúban.

E forgatókönyv szerint az államfőt hamis bizonyítékok alapján hazaárulással vádolta volna meg a parlament, az alkotmány értelmében pedig a köztársasági elnök e súlyos vád esetén a honatyák kétharmados szavazattöbbségével felfüggeszthető tisztségéből, nem kell referendumot kiírni az elmozdításáról.

Băsescu szerint a forgatókönyvnek része volt Sorin Roşca Stănescu liberális szenátornak az a vádja is, miszerint az államfő illegális kampánypénzeket kapott a 2009-es elnökválasztás előtt. Ehhez társult Victor Ponta kormányfőnek az a minapi kijelentése is, miszerint az államfő eladta Románia érdekeit az Európai Tanácsban, amikor az uniós tagállamok költségvetési deficitje és az egyes országoknak juttatott uniós alapok kerültek terítékre.

„Ha én eladtam, akkor az Európai Tanácsból ki az a személy, aki megvásárolta Románia érdekeit? Victor Ponta nagyon súlyos vádat fogalmazott meg ellenem. Ennek az volt a célja, hogy Sorin Roşca Stănescu hamis bizonyítékokra alapozott vádjaival társítva indokolt legyen a felfüggesztésem” – mondta Băsescu. Utalt arra, hogy időközben kiderült: a liberális szenátor bizonyítékai valóban közönséges hamisítványok, az újságíróból lett politikust időközben pedig kizárásra javasolta emiatt a pártja vezetősége.

A kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) liberális társelnöke összeesküvés-elméletnek nevezte az államfő által vázolt forgatókönyvet. „Lehet, hogy Băsescunak hiányzik az újbóli felfüggesztése, de az USL ilyesmikkel nem foglalkozik” – mondta Crin Antonescu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?