"Rendeződni látszik az RMDSZ–Fidesz-viszony"

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség főtitkára egyetért Orbán Viktor miniszterelnöknek azzal a megállapításával, miszerint az RMDSZ és a Fidesz közötti viszony rendeződni látszik. „Az elmúlt egy év folyamatait nézve ez egyértelmű” – szögezte le a maszol.ro-nak Kovács Péter. A politikus tájékoztatása szerint Orbán ezt a megállapítást a Magyar Állandó Értekezlet csütörtöki zárt ülésén fogalmazta meg.

A Máért-ülésről Kovács Péter kiemelte: a könnyített honosítás, a szavazati jog és az autonómiatörekvések támogatása kapcsán egyetértés volt a magyar pártok és a határon túli magyar szervezetek között.

A főtitkár tájékoztatása szerint az ülés a zárónyilatkozatába bekerültek az RMDSZ javaslatai. Eszerint a nyilatkozat aláírói állást foglaltak a romániai régióátszervezéssel, a nemzeti szimbólumok használatával, a verespataki bányatervvel és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel kapcsolatban is.

A nyilatkozat szerint a Máért tagszervezetei tiltakoznak minden olyan területi és közigazgatási átalakítás ellen, amely - az érvényben levő európai normákat figyelmen kívül hagyva - hátrányosan érinti az erdélyi magyar közösséget. Támogatnak minden olyan törekvést, amely a szolidaritás és a szubszidiaritás elveit követve segíti az erdélyi magyarság közösségként megmaradását, továbbá meggyőződésüket fejezik ki, hogy a szülőföldjükön való boldogulásuk garanciája a közösségi autonómiák közjogi rendszere.

Támogatásukról biztosítják a romániai magyar közösség azon törekvéseit, hogy nemzeti és közösségi szimbólumait, anyanyelvét szabadon, minden megkötöttség nélkül használhassa, és tiltakoznak a román hatóságok jogkorlátozó fellépéseivel szemben. Aggodalommal veszik továbbá tudomásul, hogy továbbra sem rendeződött a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önálló magyar tagozatának megalakításáról kialakult vita. Felkérik a román kormányt, hogy a magyar tagozat létrehozása érdekében érvényesítse a tanügyi törvényben biztosított jogokat.

Kovács elmondta, a találkozón Kelemen Hunor RMDSZ-elnök ismertette a jelenlegi aktuálpolitikai helyzetet, kitért a kormány elképzeléseire a régióátszervezés és az alkotmánymódosítás kapcsán, valamint az RMDSZ EP-választásokkal kapcsolatos kihívásaira és a decemberre tervezett helyi népszavazások kérdésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?