Az Európai Ügyészség létrehozásáról vitatkoztak a képviselőházban

A képviselőház jogi szakbizottsága szerdán tárgyalta az Európai Ügyészség létrehozását célzó európai bizottsági rendelettervezetét. Máté András Leventének, a testület tagjának tájékoztatása szerint az ülésen megvitatták az új hatóság létrehozását, érdemben jövő héten a tervezetről szavaznak.

A hatóság az uniós forrásokkal kapcsolatos bűncselekményeket vizsgálja majd, és lehetővé teszi a gyanúsítottak elleni vádemelést a román bíróságokon. Az Európai Bizottság rendelettervezetét valamennyi tagállam nemzeti parlamentje megvitatja.

Máté elmondta, egy felmérés szerint évente körül-belül 500 millió euró tűnik el az Európai Unió költségvetéséből, feltehetően csalás következtében. „ A hatóság létrehozásával a Bizottság felülvizsgálná és megszüntetné az Európai Ügyészség tevékenysége által azokat a lehetőségeket, amelyek által a csalók a jelenlegi jogrendszert kihasználva büntetlenül megússzák az európai adófizetők sérelmére elkövetett bűncselekményeket” – mutatott rá a Kolozs megyei parlamenti képviselő.

Kimaradt?