Nem emelik a gyermeknevelési támogatást

Elutasította a szenátus a gyereknevelési támogatás összegének megemelését. A felsőház azt a javaslatot tárgyalta, amely a gyerek két éves korától 18 éves koráig nyújtott havi 42 lejes támogatás összegét 200 lejre emelte volna. A tervezetet korábban a szenátus pénzügyi és munkaügyi bizottsága egyaránt negatívan véleményezte.

A törvénymódosítás kezdeményezői szerint a jelenlegi – megközelítőleg hét eurós – havi támogatás 35-ször kisebb az uniós országokban nyújtott átlagosan 210 eurós összegnél. „Míg Romániában mindenki egyforma összeghez jut, a fejlett országokban a havi támogatás a szülő átlagjövedelme 8-15 százalékának felel meg” – olvasható az előterjesztésben.

A jogszabály támogatói szerint a bruttó nemzeti össztermék és az éves támogatás összegét összehasonlítva Románia a 168. helyen áll a világ más államaihoz viszonyítva, a javasolt módosítás elfogadásával pedig a 89. helyre kerülne.  

A szenátus második alkalommal utasítja el a gyermekpénz növelését célzó kezdeményezést. Múlt hónapban arra mondtak nemet, hogy 50 lejre növeljék ezt az összeget. Az ellenzők szerint a támogatás ilyen mértékű növelése mintegy 75 millió eurós többletköltséget okozna az államháztartásnak.

Kimaradt?