Korodi: nem volt föltétlen hasznos kilátogatnunk Verespatakra

„Beigazolódott az, hogy nem volt föltétlen hasznos ellátogatni Verespatakra a befektetésről szóló törvénytervezet témájában” – összegezte tapasztalatait a maszol.ro-nak Korodi Attila, a parlamenti Verespatak-bizottság tagja, aki a testület további 12 tagjával együtt szerdán a Fehér megyei településen járt.

Az RMDSZ-es képviselő elmondta, a helyszínen a bizottság „két valósággal” találkozott: az egyiket a verespataki bányászok és családtagjaik körvonalazták számukra, a másikat a Verespatakon kívüli települések lakosainak aggodalmai jelentették. „A két valóság nem egy irányba mutat” – fogalmazott a politikus.

A volt környezetvédelmi miniszter leszögezte: a kormány által beterjesztett formában a törvénytervezetet nem tudja támogatni, mert sokkal több garanciára és állami felelősségre lát szükséget arra az esetre, ha Verespatakon megkezdődne a ciános technológiájú aranykitermelés.

Korodi beszámolt arról az incidensről is, amely szerda este megzavarta a Verespatak-bizottság hazautazását. A testület tagjai a Fehér megyei Topánfalván, egy vendéglőben találkoztak a beruházást ellenző civil szervezetek képviselőivel, helyi vállalkozókkal. A találkozó után a honatyák felültek a buszukra, ám a vendéglő előtt a beruházás ellen tüntető tömeg nem hagyta, hogy a jármű elinduljon Bukarest felé.

„Persze, egy kis kiabálás után elengedtek bennünket. Ezeket az embereket megértem. Érzik azt, hogy ez a szociálliberális többségű bizottság csak mímeli a dialógust Verespatak-ügyben. Ez a következménye annak, ahogyan a Ponta-kormány eljár ebben az ügyben” – fogalmazott Korodi.

A Verespatak-bizottság tagjai csütörtökön a beruházás ellen tüntető civil szervezetek képviselőivel tárgyaltak Bukarestben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?