A román nemzetbiztonságot veszélyezteti Soros György?

A hazai civil szervezeteknek Soros György általi támogatása a román nemzetbiztonságot is veszélyeztetheti – vélekedik Mihăiţă Calimente, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) tevékenységét felügyelő parlamenti szakbizottság elnöke.

Mihăiţă Calimente azt állítja, a Soros György támogatta civil szervezeteknek katalizátor szerepük van a verespataki bányanyitást ellenző bukaresti tüntetések szervezésében. „Tudjuk, hogy Soros György ellenzi ezt a kitermelést” – mondta a szakbizottság elnöke.  A liberális képviselő szerint az üzletember hatása a tüntetőkre a nemzetbiztonságot is veszélyezteti.

Arra a kérdésre, miszerint a bizottság kapott-e olyan információkat, hogy a bányaterv leállítása érdekében finanszíroznák a tüntetőket, Calimente nemmel válaszolt. Azt mondta: hazai civil szervezetekről van szó, amelyek ellenőrzése nem a SIE hatáskörébe tartozik. „Az ellenben bizonyos, hogy ezeknek a támogatásoknak jelentős része jutott a verespataki beruházást ellenző szervezetekhez. Soros ellenzi ezt a beruházást, nem véletlen tehát, hogy ezt az álláspontot az általa támogatott szervezetek is magukévá tették” – jelentette ki.

A szakbizottság kedden Teodor Meleșcanut, a SIE igazgatóját is meghallgatta Verespatak-ügyben. Az ülés végén a titkosszolgálati vezető mindössze annyit nyilatkozott: az illetékes szervekhez már több jelentést is továbbítottak arról, hogy a verespataki bányaterv ügyében külföldi kormányok, sajtótrösztök és egyéb szervezetek is érintettek, támogatva vagy ellenezve a beruházást. Meleșcanu egyéb részleteket nem közölt, arra hivatkozva, hogy a SIE jelentései titkosak.

Kimaradt?