„Forradalmárok" a bukaresti Egyetem téren

Mintegy nyolcszáz személy tüntetett kedd este a bukaresti Egyetem téren az államfő leváltásáról szóló referendumot érvénytelenítő alkotmánybírósági határozat ellen.

Bár nem volt rá engedélyük, a tiltakozók elfoglalták az úttestet is. A csendőrök nem léptek közbe, amikor a tömeg félresöpörte a járdára helyezett fémkordonokat.

A demonstrálók nemzeti színű zászlókat lobogtattak, Băsescu-ellenes jelszavakat skandáltak, s külünböző feliratú molinókat tartottak a magasba: „Nem akarunk téged elnöknek!", „Băsescu, a demokrácia sírásója!", „Alkotmánybírák, szégyelljétek magakatokat!". Eközben a téren egy hatalmas képernyő az Antena3 hírtelevízió adását sugározta.tuntetok2

Az Adevărul úgy tudja, a tüntetés szervezője az egyik forradalmár-szervezet vezetője, Dorin Lazăr Maior volt. A lap szerint a Ponta-kormány sürgősségi rendeletben készül visszaadni a forradalmároknak azokat a juttatásaikat, amelyeket a Boc-kabinet korábban felfüggesztetett. Maior-féle szervezet ezt a szándékot Băsescu-ellenes tüntetésekkel hálálja meg.

Korábban országos tiltakozó akciókat helyezett kilátásba a Nicolae Dogaru ezredes vezette Nyugalmazott Katonák Szakszervezet is, amely korábban együttműködési megállapodást írt alá a kormányzó Szoiál-Liberális Szövetséggel. A szakszervezet egyenesen az alkotmánybíróság feloszlatását követeli. A kedd esti tüntetésen jelem volt Dogaru és több híve is.

 

Kimaradt?