Mi történik az alkotmánybíróság döntése után?

Valeriu Zgonea képviselőházi elnök elképzelhetőnek tartja, hogy a parlament már pénteken megtartsa azt a rendkívüli ülését, amelyen tudomásul veszik az alkotmánybíróság döntését az államfő leváltásáról szóló referendum érvénytelenségéről.zgonea

A politikus tájékoztatása szerint szerdán a két ház házbizottsága várhatóan együttes ülésén dönt majd a rendkívüli parlamenti ülésszak összehívásáról. Emlékeztetett azonban, hogy sok honatya még a szabadságát tölti, és az alkotmánybírósági határozat felolvasásakor a törvényhozói testületnek határozatképesnek kell lennie.

Zgonea elmondta, az alkotmánybírósági határozatot a parlamenti felolvasása után küldik a Hivatalos Közlönyhöz. A határozat közlése után Traian Băsescu ismét elfoglalhatja hivatalát.

Korábban Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság elnöke is megerősítette: a felfüggesztett államfő csak akkor foglalhatja el a hivatalát, ha a parlament is tudomásul vette a referendum érvénytelenségéről szóló határozatot és a jogszabály megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

Kimaradt?