Ismét a FIFA-hoz fordult a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat

Levélben fordult a háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökségéhez, melyben felhívják a figyelmet az újabb magyarellenes megnyilvánulásokra a pénteki, román-magyar világbajnoki selejtezőn.

A levélben – melyet a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat nevében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő írt alá – sajnálatukat fejezik ki amiatt, hogy újfent a szervezethez kell fordulniuk egyes román szurkolók magyarellenes, idegengyűlölő magatartása miatt. „Sajnos nem elszigetelt esetekről van szó, újabban megszokottá vált az, hogy focimeccseken folyamatosan skandálják azt, hogy a magyarok hagyják el az országot ”- írják.

A levél írói azt várják a FIFÁ-tól, hogy határozottan lépjen fel azokkal szemben, akik magyarellenes hangulatot gerjesztenek. „Számunkra elfogadhatatlan az, hogy miközben nézzük a tévében a meccset, azt látjuk, hogy el akarnak bennünket kergetni az országból. Ha ilyesmi történik, az ellen minden egyes alkalommal határozottan fel kell lépnünk. Nem tolerálhatjuk, hogy a labdarúgó mérkőzések, vagy bármilyen más sportesemény az uszítás, intolerancia és gyűlölet színtere legyen” – szögezték le Markó Attiláék.

A levélírók kitértek arra is, hogy a hasonló esetek mély nyomot hagynak az erdélyi magyar közösségben, gyengítik az erdélyi magyar emberek biztonságérzetét, félelmet és bizalmatlanságot keltenek. Ezért azt kérik a FIFÁ-tól, hogy a legszigorúbb büntetés kiszabásával jelezze, hogy a sport nem a gyűlöletről, hanem a tiszteletről szól.

A háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat korábban is fordult nemzetközi labdarúgó szervezetekhez a román szurkolók magyarellenességével kapcsolatosan. A háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat tevékenységének eredményeképpen a FIFA fegyelmi bizottsága 20 ezer svájci frank büntetést rótt ki a román szövetségre (FRF) a szurkolói által a hollandiai vb-selejtezőn kifeszített magyarellenes transzparens miatt. 

Kimaradt?