Kelemen: kizárt, hogy az RMDSZ megszavazza a Verespatak-törvényt

Kizártnak tartja Kelemen Hunor, hogy az RMDSZ frakciói testületileg megszavazzák a verespataki bányaberuházással kapcsolatos törvényt a parlamentben. A jogszabály tervezetét kedden fogadta el a kormány, és országos tiltakozáshullámot váltott ki.

A szövetségi elnök a maszol.ro kérdésére szombaton elmondta: az RMDSZ frakciói szintjén fog eldőlni, hogy miként viszonyuljanak a törvényhez. „Ám csak két lehetőség van: vagy testületileg ellene szavazunk, amit én támogatni fogok, vagy mindenki a lelkiismerete szerint szavaz” – magyarázta.

A politikus tájékoztatása szerint a kormány törvénytervezete az RMDSZ számára elfogadhatatlan. „Egy olyan törvénytervezet, ami a kisajátításokkal is foglalkozik, alkotmányellenes. Egy olyan tervezet, amely egy magán többségi tulajdonú cégnek az érdekeit szolgálja, és amellyel a parlamentre próbálja a felelősséget hárítani a kormány, számunkra elfogadhatatlan. Egy ilyen típusú beruházáshoz nincs szükség törvényre” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Mint ismert, az Alburnus Maior Egyesület kezdeményezésére vasárnap 17 településen (Verespatak, Bukarest, Gyulafehérvár, Temesvár, Jászvásár, Kolozsvár, Brassó, Arad, Galac, Déva, Marosvásárhely, Nagyszeben, Konstanca, Piatra Neamt, Beszterce, Nagybánya és Gyergyószentmiklós) terveznek tiltakozó megmozdulást.

Victor Ponta miniszterelnök pénteken kormányfőtől szokatlan álláspontra helyezkedett a törvénytervezet kérdésében: kijelentette, hogy maga sincs meggyőződve annak a jogszabálynak a létjogosultságáról, amit a keddi kormányülésen elfogadtak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?