Dorin Florea polgármesterrel levelezik Brassai Zsombor

Nyílt leveleket váltott egymással a Vásárhelyi Forgatag kapcsán Brassai Zsombor és Dorin Florea.

Azt követően, hogy a polgármester nem hagyta jóvá a marosvásárhelyi magyar napok szabadtéri rendezvényei főtéri megszervezését, sőt a Városligetet is csupán két napra tudta volna használatba bocsátani, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke levelet írt a városvezetőnek. Ebben Brassai Zsombor elfogadhatatlannak nevezte, hogy Dorin Florea nem engedélyezte a Vásárhelyi Forgatag megszervezését a város főterén. Mint írja, nem vár magyarázatot arra, hogy az Emil Boc vezette Kolozsváron miért lehet egy egész héten át a város főterén magyar napokat tartani, ahogy a multikulturalitás fogalmának tisztázását sem várja el a polgármestertől.

„Ennél sokkal könnyebb az 1990-es évek márciusi eseményeivel riogatni a közvéleményt, újra meg újra kiengedni a palackból a szellemet” – fogalmaz Brassai, aki hangsúlyozza: a multikulturalitás a különböző nemzetiségi kultúrák egymás melletti létezését jelenti” és „nem a kultúrák összemosását, asszimilációját”. A politikus arra figyelmezteti a polgármestert, hogy Románia is ratifikált egy sor nemzeti kisebbséget védő EU-s jogszabályt, és a vásárhelyiek nem akarnak a kilencvenes évek áldatlan vitáihoz visszatérni.

Erre a levélre válaszolva Dorin Florea a Népújsághoz juttatta el replikáját, amelyben azt írja, hogy a polgármesteri hivatal nem volt ellene és most sem ellenez egyetlen rendezvényt sem. Csupán tanácsot akart adni arról, hogyan kell „elképzelni egy közös ünnepséget, egy tartásos, komoly rendezvényt, amely elegáns módon és sokrétűen juttatná érvényre a marosvásárhelyi kultúrát”. A polgármester szerint Brassai Zsombor kereskedelmi célzatú rendezvényt akar, "amelynek az a rendeltetése, hogy botrányt, ellenségeskedést, viszályt szítson ebben a városban”. Ugyanakkor azzal is megvádolja az RMDSZ Maros megyei vezetőjét, hogy „politikai vezetőhöz méltatlan diverzióba kezd”, szerinte ugyanis a Brassai által emlegetett új idők azt jelentik, hogy „a közös értékek Európáját, együtt kell továbbvinnünk a haladás útján”.

Brassai Zsombor nem hagyta válaszolatlanul Florea replikáját, akit azzal vádol, hogy kitiltja a magyar kultúrát a város főteréről, ezért nem hiteles az európai diskurzusa. „Mit gondol, hogy fogadja ezt az állítást az a több tízezer marosvásárhelyi, aki büszke nyelvi kultúrájára, népi hagyományaira, irodalmára, színházára, épített örökségére, polgári értékrendjére?  Gondolja, hogy ilyen könnyen félrevezethetők a marosvásárhelyiek, akik pontosan tudják, hogy az iskolák 5%-a van magyar nemzetiségű személyiségekről elnevezve, és több mint két évbe telt civil és érdekvédelmi összefogás küzdelme árán egyet a modern város megalapítójáról, Bernády Györgyről elnevezni, de a névtábla még mindig nincs az épület homlokzatára kifüggesztve? A vásárhelyiek azt is tudják, hogy a kétnyelvűség csak részlegesen érvényesül, nem a méltányosság szerinti egyenlő arányban. Az Ön értelmezése szerinti kétnyelvűség így jelenik meg: Piata Trandafirilor tér...” – fogalmaz Brassai.

Az európai szemlélet nem a különböző nemzeti kultúrák összemosására, hanem a sokszínűség megőrzésére törekszik – hangsúlyozza az RMDSZ megyei elnöke, hozzátéve: „Romániában jobb helyeken, mint Európában mindenhol, arra törekszenek, hogy a sajátos, egyedi nemzeti kultúrákat életben tartsák, megjelenítsék, élő hagyománnyá erősítsék, mert ettől lesz színes ez az új világ”.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?