Szorongatják Dorin Floreát a Forgatag ügyében

A Marosvásárhelyért Egyesület vezetői folyamatosan tárgyalnak a polgármesteri hivatallal annak érdekében, hogy a hónap végére tervezett Vásárhelyi Forgatag mégis a városban kapjon helyet, és ne kelljen kivinni a szabadtéri rendezvényeit a Maros-partra.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei és marosvásárhelyi elnöke, Portik Vilmos, illetve Jakab István hétfőn a sajtónak elmondta: felettébb elszomorító, hogy a polgármesteri hivatal nem partnere marosvásárhelyi polgároknak, a Vásárhelyi Forgatagot saját ízlése szerint próbálta alakítani a polgármester. Portik tájékoztatása szerint több mint egy hónap telt el amióta benyújtotta a szervező Marosvásárhelyért Egyesület a jóváhagyási igénylést, de arra még a mai napig sem érkezett írásos, hivatalos válasz. Ez talán a bizottság augusztus 20-i, keddi összejövetele után várható – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Erről számolt be az RMDSZ Maros megyei szervezetének sajtótájékoztatóján is Brassai Zsombor elnök, Soós Zoltán kulturális alelnök és Koreck Mária, a városi szervezet egyik alelnöke. Elmondták, folyamatosan tárgyal az RMDSZ is a polgármesteri hivatal illetékeseivel a Forgatag helyszíneinek érdekében, végső válasz kedden, vagy szerdán várható.

Brassai optimista, úgy vélte, hogy sikerül közös nevezőre jutni, és a Városligetben szervezni meg a Forgatag szabadtéri rendezvényeit. „Felkészültünk arra is, hogy a Maros-parton tartjuk, de a programokhoz az eredeti tervek szerint ragaszkodunk” – mondta Koreck Mária. A programmódosításba ugyanis a Marosvásárhelyért Egyesület nem egyezett bele, vagyis abba, hogy a fellépők zöme román előadó legyen, illetve, hogy a népművesek két-harmada is román legyen.

A Néppárt sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy a polgármester és szóvivője ellenkező álláspontot fogalmazott meg, amikor a Vásárhelyi Forgatag főtéri helyszínével nem értett egyet. Dorin Florea ugyanis azt mondta, feszültség van a városban a román és a magyar közösség között, míg Triff Aurel szóvivő szerint nagy a békesség a románok és magyarok között, és ezért nem ajánlatos csak magyar jellegű rendezvénynek helyet adni. 

Portik Vilmos arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvény szerint nem kell jóváhagynia a hasonló jellegű rendezvényeket a polgármesteri hivatalnak, hanem ahogy azt az 1991-ben kelt 60-as számú törvény 3-as cikkelye előírja, a lebonyolításban kell támogatást nyújtania. „Egy rendezvénynek nem is az a feladata, hogy kielégítse a polgármester igényeit” – mutatott rá a Néppárt Maros megyei elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?