Nem Szíriából, hanem Irakból hozták Romániába Hayssamot?

Nem Szíriából, hanem Irakból került vissza Romániába a terrorizmusért húsz év börtönre ítélt Omar Hayssam – idézte kedden az Oroszország Hangja a szíriai állami hírügynökség (SANA) igazgatóját.

„Szíriának semmi köze ehhez a személyhez. Információim szerint Omar Hayssamot egy iraki börtönből vitték vissza Romániába” – mondta Ahmed Daua a moszkvai rádiónak. Oroszország Hangja megszólaltatta a szíriai hadsereg egyik tábornokát is, aki szintén nem tudott arról, hogy Hayssamot Szíria adta ki Romániának.

„Ha megtörtént volna egy ilyen kiadatás, tudtam volna róla. A román terrorista esetétől még csak nem is hallottam. Önöktől tudom, hogy Omar Hayssamot állítólag nálunk tartották fogva” – magyarázta a magas rangú katonatiszt.

Mint ismert, múlt pénteki sajtónyilatkozatában Traian Băsescu államfő hangsúlyozta: nem tudja megerősíteni, hogy az elítéltet Szíriából hozták román területre, és azt sem, hogy kiadatási egyezmény alapján került az országba.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ha nem Szíriából, akkor honnan hozták vissza Omar Hayssamot, Băsescu azt mondta: "hát éppen itt van a történet kulcsa: hogyan mondhatnám el, amikor Románia engedély nélküli akciót hajtott végre egy másik ország területén?"

Kapcsolódók

Kimaradt?