Victor Ponta kormányfő felkészült a kohabitációra

Victor Ponta kész kohabitálni Traian Băsescuval, ha a referendumot érvénytelennek nyilvánítják és a felfüggesztett államfő visszatér hivatalába. Ennek azonban feltétele, hogy az elnök nem lépje túl az alkotmányban megszabott jogköreit – nyilatkozta a kormányfő a The Guardiannak adott interjúban.

A miniszterelnök a brit napilapnak azt mondta: hamarosan véget ér a politikai válság. „Ez volt az utóbbi tíz év legnagyobb politikai válsága, de a kormány, a parlament és az alkotmánybíróság bebizonyították, hogy stabil intézmények, és úgy vélem, a nehezén már túlvagyunk. Normalizálódni fog a helyzet, és teljesíteni fogjuk uniós kötelezettségeinket" – jelentette ki Ponta.

A The Guardian megkereste Traian Băsescut is, a felfüggesztett államfő azonban az alkotmánybíróság döntése előtt nem kívánta kommentálni a romániai politikai helyzetet.

Monica Macovei a brit napilapnak azt nyilatkozta: Băsescu is nyitott a megbékélésre Victor Pontával, ám ennek akadálya nem a kormányfő személye. Szerinte a koalíciós partnerek és Crin Antonescu ideiglenes államfő gyakorolnak nyomást Victor Pontára, hogy akadályozza meg Băsescu visszatérését.

 

Kimaradt?