Tőkéséket gazdagítja az árvízkárosultak pénze?

Automatikusan a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vagy a Tőkésékhez közel álló Reconstructio Egyesület folyószámlájára irányítja az OTP Bank Románia a magyarországi árvízkárosultaknak gyűjtött erdélyi adományokat.

A jelenségre Bánhegyesi József, a kolozsvári Apáczai Csere János Baráti Társaság tagja hívta fel a figyelmünket. A maszol.ro-nak elmondta, a jobbára kolozsvári magyar nyugdíjasokból álló civil szervezet 1000 lejt gyűjtött össze. Úgy gondolták, mivel az OTP magyar bank, biztos van folyószámlájuk az árvízkárosultak számára, ezért ezt a pénzintézetet keresik meg az adománnyal.

Bánhegyesiék sikerrel jártak: amikor jelezték az OTP egyik kolozsvári fiókjánál, hogy milyen célra szánják a pénzt, a banki alkalmazott azonnal egy folyószámlaszámot is megadott, erre került fel végül az adomány. Ám mint a banki bizonylatból is kitűnik, a számla tulajdonosa az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács.

„Én nem azt mondom, hogy az EMNT lenyúlja ezt a pénzt az árvízkárosultak elől, de szerintem ez mégis csak felháborító. A magyarországi köztelevízió egy 1000 forintos felajánlás esetén is feltünteti az adományozó nevét. Mi a kis nyugdíjunkból összegyűjtöttünk 1000 lejt, ám a mi nevünk helyett adományozóként az EMNT fog megjelenni” – panaszolta Bánhegyesi József.

A történtek után a maszol.ro munkatársa is felkereste az OTP Bank főtéri fiókját. A banki alkalmazottól megérdeklődte, hogyan kell eljárnia, ha egy kisebb összeget el szeretne juttatni magánadományként a magyarországi árvízkárosultaknak? Azt a választ kapta, hogy csupán a személyi igazolványra van szükség, emellett megadtak egy folyószámlaszámot, mégpedig a Reconstructio Egyesületét.

Sipos Zoltán újságíró tényfeltáró cikke szerint a Reconstructio Egyesületet (Asociația Reconstructio) 2011 februárjában jegyezte be Csigi Levente (az EMNT Kolozs megyei szervezetének elnöke, a Kolozs megyei EMNP Gazdasági Ellenőrző Bizottságának tagja), Szász Péter (a kolozsvári Demokrácia Központ igazgatója, az EMNP Kolozs megyei szervezetének alelnöke), valamint Vadas László.

Sándor Krisztina: a pénzzel elszámolunk

Az EMNT ügyvezető elnöke, Sándor Krisztina a maszol.ro-tól értesült arról, hogy az erdélyiek (vagy legalábbis a kolozsváriak) adományai az OTP-nél automatikusan az EMNT számlájára kerülnek. Ezért időt kért, hogy az EMNT gazdasági igazgatójánál kérjen információt.

Utóbb lapunknak elmondta: korábban a magyarországiakon segítő önkénteseik egy felhívásukban felajánlották az EMNT számláját azoknak az erdélyieknek, akik adományokkal akarnak segíteni az árvízkárosultakon. A szándék szerint a pénzt Dunabogdányba és Visegrádra szeretnék eljuttatni, ez ugyanis a két magyarországi település, ahol az EMNT önkéntesei dolgoztak. „A számla felajánlásában volt gazdasági ráció is, mert ha az adományozók egyenként kisebb összegeket kívánnak utalni, akkor jóval többe kerül” – magyarázta.

Sándor Krszitina hangsúlyozta: a gazdasági igazgató ígérete szerint a pénzekkel „napokon belül” el fognak számolni, az adományokat összesítik, és eljuttatják a károsultakhoz.

Felvetésünkre ugyanakkor elismerte: jogos Bánhegyesi Józseféknek az a felvetése, hogy ebben a formában az erdélyi adományozók névtelenek maradnak. Szerinte ezt az adakozók úgy kerülhetik el, hogy felkeresik az EMNT kolozsvári irodáját, bemutatják a számlakivonatot, és így a nevük meg fog jelenni az adományozók listáján. „Az adományozókról ilyen formán készítünk egy kimutatást, mert ez tényleg nem játék” – szögezte le.

Arra már azonban Sándor Krisztina sem tudta a választ: mi a magyarázata annak, hogy az OTP Bank automatikusan hozzájuk irányítja az adományokat? Az ügyvezető elnök tudomása szerint erről nem született egyezség az EMNT és a pénzintézet között. „Én ilyen egyezségről nem tudok, és nem tud erről a gazdasági igazgatónk sem” – jelentette ki.

Diósi: ez helyi gerillaakció lehet

Egyezségről az OTP Bank Románia vezérigazgatója sem tud. „Nem állapodtunk meg egyetlen civil vagy politikai szervezettel arról, hogy automatikusan hozzájuk irányítjuk az esetleges adományokat. Ez valami helyi gerillaakció lehet” – mondta a maszol.ro-nak Diósi László.

A vezérigazgató szerint banki titkot sértett az a beosztottja, aki az EMNT és a Reconstructio Egyesület bankszámlaszámát megadta az adománnyal betérő személyeknek. „Ügyfeleink nevét senkinek sem adhatjuk ki” – jelentette ki, ugyanakkor megígérte: utánanéz, mi történhetett a bank kolozsvári fiókjainál.

Diósi elmondta, az OTP Bank Romania legutoljára a magyarországi vörösiszap-katasztrófában bajba jutottak megsegítésére nyitott adománygyűjtés céljából számlát Romániában. „Akkor olyan alacsony volt az érdeklődés, és a mostani árvíz olyan gyors lefolyású volt, hogy ezúttal nem nyitottunk ilyen folyószámlát” – magyarázta.

A vezérigazgató ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy korábban az OTP Bank nemcsak adományokat gyűjtött, de saját alapjaiból támogatta a 2005-ös székelyföldi árvíz károsultjait. Pénzt adományoztak például a farkaslaki híd és a csíkcsicsói óvoda újjáépítésére.

 

 

 

Kimaradt?