Diaconescu szerint nem lesz etnikai régió Romániában

Nem lesz Romániában etnikai alapon szervezett régió - szögezte le Cristian Diaconescu elnöki tanácsadó, volt külügyminiszter egy marosvásárhelyi sajtóértekezleten a Gândul hétfői beszámolója szerint.

Traian Băsescu államfő miniszteri rangú tanácsadója arra reagált, hogy a Toró T. Tibor vezette Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) több mint száz erdélyi településen készül július 20-án tüntetést szervezni a szociálliberális kormány régióátalakítási tervei ellen, és a magyar autonómia-törekvések érvényesítése mellett.

"A régiószervezés és Toró T. Tibor álláspontja között az a közös, hogy mindkét esetben csak szavakról van szó. Nem létezik semmilyen megalapozott régiósítási terv, és Toró úr populizmusa sem járhat sikerrel. Romániában nem lesz semmilyen etnikai alapon szervezett régió. Pont" - jelentette ki Diaconescu. Hozzátette: álláspontját a román alkotmányra és "az ilyen kezdeményezések" nemzetközi megítélésére alapozza.

Az elnöki tanácsos a Băsescu által kezdeményezett - egy új jobbközép gyűjtőpárt megalakítását előkészítő - Népi Mozgalom elnevezésű alapítvány Maros megyei szervezetének alakuló ülésén vett részt Marosvásárhelyen.

Kapcsolódók

Kimaradt?