Románia most vizsgázik Washington előtt

Az Európai Bizottság (EB) által tizenegy pontban összefoglalt elvárások teljesítésére kért ígéretet Philip Gordon amerikai külügyminiszter-helyettes Victor Ponta román kormányfőtől. Hillary Clinton helyettese egy napos tájékozódó látogatást tett Bukarestbe, ugyanis - mint fogalmazott - segíteni akar abban, hogy Románia ne bukja el a vizsgáját.philip gordon

A román fővárosba tett látogatása alkalmával Philip Gordon találkozott Traian Băsescu felfüggesztett és Crin Antonescu ideiglenes államfővel is.

„Meghallgattam a feleket, most már csak az marad hátra, hogy a megbeszélésen tett ígéreteiket be is tartsák” – fogalmazott az amerikai külügyminiszter-helyettes, hozzátéve, látogatása annak a jele, hogy az Egyesült Államok szívén viseli Románia sorsát, jövőjét és demokráciájának minőségét.

Ismételten kifejtette, országát aggasztja a népszavazás után kialakult helyzet. „Mint önök is tudják, hiteles információk vannak arról, hogy tömeges csalások történtek, majd kísérletet tettek a szavazati joggal rendelkezők listájának módosítására. Ugyancsak aggasztó, hogy az Alkotmánybíróságra nyomást gyakoroltak a referendum érvényesítése érdekében. Mindezek a vádak megkérdőjelezik a népszavazás eredményét, függetlenül attól, hogy mi lesz az” – mondta Philip Gordon.

Hozzátette: romániai látogatásának célja, hogy megerősítse a Mark Gitenstein amerikai nagykövet által korábban már hangoztatott aggodalmakat. „Nagykövetünk Washington, az Obama-adminisztráció álláspontját képviseli amikor magán- vagy hivatalos minőségben állást foglal” –figyelmeztetett az amerikai külügyminiszter-helyettes.

Leszögezte, nem foglal állást egyik szembenálló fél mellett sem, csupán azt szeretné ha tiszteletben tartanánk a jogállamiság alapelveit és az intézmények függetlenségét.

Arra az újságírói kérdésre, hogy elégedett-e a román partnereitől kapott válaszokkal, Gordon elmondta: meghallgattam a feleket, mindenki elmondta a saját változatát.

„Ennél sokkal fontosabb, hogy ezek után mit tesznek. Csak remélni tudom, hogy találkozóimnak volt eredménye, felmérik a helyzet súlyosságát és tiszteletben tartják a demokratikus alapelveket” – nyilatkozta Gordon.

A külügyminiszter-helyettes szerint Románia rendelkezik azzal az intézményi háttérrel, amely lehetővé teszi számára a jelenlegi helyzet megoldását, de ehhez ezeknek jogszerűen és függetlenül kell működniük.

„Románia most vizsgázik. Azért vagyok itt, hogy segítsek országuknak átmenni ezek a vizsgán. Senkinek sem áll érdekében, hogy Románia megbukjon” – fejtette ki Philip Gordon amerikai külügyminiszter-helyettes.

Kimaradt?