Pambuccian a maszol.ro-nak: felgyorsul a kisebbségi törvény elfogadása

Minden esély adott arra, hogy az alkotmány kisebbségek számára kedvező módosításait a két ház plénuma is elfogadja – jelentette ki a maszol.ro-nak Varujan Pampuccian. A nemzeti kisebbségek parlamenti frakcióvezetője szerint a parlament várhatóan még az idén elfogadja a kisebbségi törvényt is.

Mint ismert, a parlamenti alkotmánymódosító bizottság csütörtökön elfogadott több RMDSZ-es indítványt. Ezek szerint a nemzeti kisebbségek államalkotó tényezők, szabadon használhatják nemzeti szimbólumaikat, létrehozhatják az identitásuk megőrzésében, fejlesztésében és kifejezésében illetékes önálló döntéshozó szerveiket, a hatóságoknak pedig konzultálniuk kell a kisebbségek legitim képviselőivel minden őket érintő kérdésben.

Varujan Pambuccian tájékoztatása szerint a nemzeti kisebbségek frakciója által is támogatott RMDSZ-javaslatokat gyakorlatilag ellenszavazatok nélkül fogadta el a bizottság. „Ha jól emlékszem, legfennebb két-három tartózkodás volt” – jelentette ki lapunknak. Arra a kérdésünkre, mivel magyarázza a román pártok politikusainak engedékenységét, a frakcióvezető visszakérdezett: „Miért, nem ez a normális magatartás?”

Pambuccian szerint a román politikusok akkor is pozitívan állnak majd hozzá a kisebbségeknek kedvező  javaslatokhoz, amikor a szenátus és a képviselőház plénuma szavaz a bizottsági szinten már elfogadott módosításokról. „Ne feledje, hogy a bizottság a plénumban létező erőviszonyokat tükrözi. Nem hiszem, hogy lesznek kellemetlen meglepetések” – fogalmazott.

A frakcióvezető ugyanakkor megelégedéssel nyugtázta, hogy a módosított alkotmány szövegtervezete utal a kisebbség jogállásáról szóló törvényre. Szerinte ennek következményeként a jogszabályt már akár az alkotmány elfogadása előtt sikerült keresztülvinni a parlamenten. 

Kapcsolódók

Kimaradt?